Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Strejk på samtliga universitet i Storbritannien

University and College Union, UCU, tar ut medlemmar från Storbritanniens 150 universitet i strejk under tre dagar i november. Omkring 70 000 universitetsanställda strejkar för höjda löner.

9 november, 2022
Linus Hellerstedt
Linus Hellerstedt
Fackförbundet för universitetsanställda i Storbritannien, University and College Union, UCU tar ut omkring 70 000 medlemmar från landets samtliga universitet i strejk.

Som Universitetsläraren har skrivit om tidigare pågår en debatt om ökade levnadskostnader i Storbritannien. I oktober utlyste landets fackförbund för universitetsanställda, University and College Union, UCU, strejk på flera lärosäten.

Samtliga lärosäten strejkar
Nu meddelar UCU att man tar ut 70 000 medlemmar från samtliga universitet i Storbritannien i strejk. Till att börja med strejkar man 24, 25 samt 30 november. På det sistnämnda datumet uppmanas medlemmarna att ta sig till huvudstaden London för att delta i en demonstration anordnad av UCU.
– Vi ska protestera inför våra samtal med arbetsgivarna. Jobbet som varje enskild medlem av UCU ska göra nu är att underbygga strejken, säger UCU:s generalsekreterare Jo Grady i ett klipp som publicerats på förbundets sociala medier.

Anledningen till att personalen vid landets 150 lärosäten tas ut i strejk är att man vill se löneökningar i nivå med den stigande inflationen och de ökade levnadskostnaderna.

Vill se löneökningar
På ett event i Brighton i oktober anordnat av UCU, som Universitetsläraren bevakade på plats, påtalade förbundets representanter att medlemmar knappt har råd att köpa mat, betala elräkning eller ta bussen till jobbet längre.

Lönerna för universitetsanställda har enligt UCU:s beräkningar sjunkit med upp till 25 procent under en tolvårsperiod samt att man har fått sina pensioner sänkta de senaste åren.

Protesterna mot de ökade kostnaderna för att leva och bo i Storbritannien är en samlad kampanj kallad ”Enough is Enough”, arrangerad av olika fackförbund. Även andra förbund har antingen redan strejkat alternativt meddelat att man planerar för strejk, däribland Communication Workers Union, The National Union of Rail, Maritime and Transport Workers och The Social Workers Union.

Linus Hellerstedt
Linus Hellerstedt
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 3, 2024
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023