Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Singapore: Svensk rektor driver satsning på mer forskning

Det tekniska universitetet i Singapore är bara 23 år gammalt, men rankas redan som ett av de hundra bästa i världen. Bakom framgångarna finns bland annat internationell rekrytering – och en svensk rektor.

1 september, 2014
Universitetsläraren

Bertil Andersson är professor i biokemi och sedan 2010 rektor för Nanyang Technological University i Singapore. Universitetet grundades så sent som 1991. Då var syftet främst att utbilda de civilingenjörer och ekonomer som behövdes för att utveckla landet. I början av 2000-talet ändrades inriktningen till att även omfatta forskning.
– Där kom jag in. Mitt uppdrag var att göra förändringar för att få ett forskningsintensivt universitet. När jag kom fanns bara ingenjörsämnen. Idag finns här också humaniora och samhällsvetenskap, konsthögskola, journalistutbildning och lärarutbildning, säger Bertil Andersson.
Universitetets campus ligger ett par mil sydväst om Singapores stadskärna, där det breder ut sig över ett 200 hektar stort parkliknande område. Här finns labb och lokaler för undervisning, samt bostäder för 20 000 personer. Nästan alla utländska forskare bor på Yunnan Garden Campus som området heter – och 10 000 studenter.
– Om ett par år kommer här att bo 15 000 studenter. Vi bygger ut för motsvarande 9,5 miljarder svenska kronor, berättar Bertil Andersson.
Han bor själv på området, i rektorsbostaden som ligger på en liten grön kulle mitt på campus. Det får honom att känna sig lika mycket som borgmästare som rektor.
– Jag träffar personalen när jag går ut på kvällarna. Går jag in på McDonalds springer jag ofta på en professor.

En av hans första uppgifter som rektor var att titta på kompetensen hos de forskare som redan fanns på universitetet.
– Tvåhundra fick inte förnyat kontrakt. De var inte bra nog. I stället kunde vi rekrytera 200 nya toppforskare från bland annat Stanford och Caltech i Kalifornien, Cambridge och Imperial College i England. Vi har rekryterat från USA och hela Europa inklusive Sverige, säger Bertil Andersson och lägger snabbt till att ingen som får lämna universitetet behöver bli arbetslös. Det är lätt att få ett nytt jobb i Singapore.
Idag kommer hela 70 procent av professorerna från andra länder, 25 av dessa från Sverige. De utländska forskarna lockas med labb, infrastruktur, pengar till drift och löner för medarbetare.
– Det är en medveten strategi att rekrytera internationellt. Den egna befolkningen är för liten för att räcka till, säger Bertil Andersson.
Strategin har gett utdelning. NTU klättrar snabbt på listorna som rankar världens universitet. 2013–2014 hamnade det som nummer 76 på Times Higher Educations rankning. Det är tio placeringar bättre än året före, och hela 98 bättre än 2010. På THE:s rankning av universitet yngre än 50 år som publicerades i april, kom universitetet på plats fem, mot nummer åtta förra året.
– Det säger en del om utvecklingen. Och vi är nummer ett i Asien om man jämför hur mycket universitetens forskare citeras, säger han.

Nanyang Technological University är ett av sex statliga universitet i Singapore. Flera av dessa har grundats de senaste årtiondena. Singapore – som är ett av världens rikaste länder – har kommit att satsa allt mer på forskning. Motsvarande runt 84 miljarder svenska kronor ska mellan 2011 och 2015 gå till ett program för forskning och innovationer. Det är 19 procent mer än föregående femårsperiod.
– Tidigare levde Singapore på att kunna tillverka billigt. Men då det var dags att gå in i kunskapssamhället såg politikerna att något mer måste göras. Idag kommer forskare hit på samma sätt som från Europa till USA på 1940- 50- 60- 70- och 80-talen. Vinden har vänt från östlig till västlig, säger Bertil Andersson.
Befordringssystemet liknar det amerikanska, med liknande karriärvägar. Och vid exempelvis befordran läggs lika stor vikt på meriter från undervisning och forskning. Därför undervisar nästan alla professorer. De som är nyrekryterade kan få nedsättning första året för att få tid att etablera sin forskning.

Bertil Andersson var mellan 1999 och 2003 rektor för Linköpings universitet. Därefter blev han chef för European Science Foundation i Strasbourg fram till 2007. Sedan kom han till NTU, först som vetenskaplig rådgivare och därefter chef över forskningen (provost). År 2010 blev han rektor.
– Det var överraskande att de valde en västerlänning, men det visar samtidigt hur internationellt Singapore och universitetet är. Både MIT från Boston, ETH från Zürich och tekniska universitetet i München har labb här. Nanyang har byggt dem och betalar de utländska universiteten för att komma hit och forska, säger han.
Internationalisering är en av hans käpphästar. Det är på det området Sverige har mycket att lära av Singapore, tycker han.
– Vår industri är internationell, men inte vår akademi. Det svenska regelsystemet förbjuder oss att ha verksamhet utomlands. KI har försökt, men det föll på regelverket. Sverige är fundamentalistiskt på det här området – och liksom de flesta europeiska länder dåliga på internationell rekrytering. Det är inte bra. Man måste ha mobilitet, blanda olika erfarenheter.
Han delar gärna med sig av sina erfarenheter från Sverige, exempelvis när det gäller studentdemokrati och innovationer. En delegation från Singapore har därför besökt KI, KTH och Linköpings universitet för att se hur man jobbar med innovationer. Studentkåren har rest till Linköping och KTH för att lära om studentinflytande.
– I Linköping kunde studenterna ropa på mig när jag var ute och gick på universitetsområdet med synpunkter på något som jag gjort. Här respekteras överheten för mycket för att de ska göra det, men det förändras.
Bertil Andersson har nu varit i Singapore i sju år. Planen är att stanna ytterligare några år. Men sommaren har han tillbringat i de östgötska skogarna.

Nanyang Technological University, NTU, Singapore.
Antal studenter: 33 000.
Antal anställda: 3 800 inom forskning och utbildning.
Huvudman: Statligt. NTU är ett av sex nationella, statliga universitet i Singapore. Universiteten är autonoma. Utbildningsdepartementet har dock en representant i NTU:s styrelse.
Fakulteter: Ingenjörsvetenskap, naturvetenskap, finans, samt humaniora, konst och samhällsvetenskap. En femte, medicinsk, fakultet byggs upp i samarbete med Imperial College i London.
Budget: Omkring två miljarder Singaporedollar, motsvarande cirka elva miljarder kronor. Drygt hälften kommer från utbildningsministeriet.

SIV ENGELMARK

Universitetsläraren
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 3, 2024
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023