Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Mälardalens högskola blir universitet

Regeringen föreslår att Mälardalens högskola blir universitet 2022. Det berättade minister Matilda Ernkrans på en presskonferens på fredagen.

11 december, 2020
Anders Jinneklint
Mälardalens högskola, MDH, Västerås
Mälardalens högskola grundades 1977 som ett resultat av samverkan med industrin. Lärosätet har campus i Västerås, Eskilstuna och Nyköping. Foto: Jonas Bilberg

2018 gav statsminister Stefan Löfven ett vallöfte om att Mälardalens högskola, MDH, skulle bli ett nytt tekniskt universitet. I dag var det dags för ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans (S) att infria löftet i form av ett konkret förslag, även om det tekniska visserligen hade strukits ur förslaget.

Att MDH ska bli Mälardalens universitet från och med 1 januari 2022 beskrev ministern på den digitala presskonferensen som ”positivt för högskolan, regionen och den svenska forskningen”. Uppgraderingen sägs vara ”ett led i utvecklingen av den strategiska forskningspolitiken” och presenteras en knapp vecka före forskningspropositionen som läggs fram torsdag 17 december.
MDH:s anslag ska höjas med 130 miljoner i samband med övergången till universitetsstatus.
Matilda Ernkrans lyfte fram att MDH är den svenska högskola som har flest doktorander och studenter, och även störst antal examenstillstånd på forskarnivå. Hon nämnde också lärosätets samverkan i Mälardalsregionen som bidragande till beslutet.

MDH:s rektor Paul Pettersson gläds över beskedet.
– Vi är glada och stolta över engagemanget för att vi ska bli universitet. Fram till att beslutet är fattat förbereder vi oss och hoppas naturligtvis på ett brett stöd i riksdagen för det förslag som regeringen och samarbetspartierna nu lagt fram, säger Paul Pettersson i ett pressmeddelande från MDH.

Anders Jinneklint
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Per-Olof Eliasson

Per-Olof Eliasson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023