Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Stockholms universitet utsattes för dataintrång

Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet blev i slutet på september utsatt för ett dataintrång. Någon hade hackat en del av servrarna.

3 oktober, 2018
Per-Olof Eliasson

– Någon eller några hade hackat en del av våra servrar och installerat programvara för utvinning av bitcoins, säger institutionens prefekt Uno Fors.

Han uppger att institutionen snart uppmärksammade intrånget eftersom utvinningen av bitcoin kräver mycket processorkraft.
– Så fort vi upptäckte det så stängde vi av deras program.

Uno Fors säger att det är vanligt att hackare vill komma åt datorkraft alternativt vill ställa till oreda i systemen hos myndigheter och andra organisationer.
– För att skydda oss stängde vi av tillgången till servarna och tvingade alla, både anställda och studenter, att byta konton och lösenord. Det var en ren säkerhetsåtgärd om personerna som gjort intrånget skulle vilja göra något annat på våra servrar.

Är det en slump att ni som datainstitution blivit hackade?
– Vi kan slumpmässigt vara en i mängden som någon på ett olyckligt sätt råkat komma in i. Samtidigt kan det vara mera intressant göra intrång på en datainstitution som kan förutsättas ha mycket datakraft.

Per-Olof Eliasson
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 3, 2024
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023
Nummer 4, 2023