Stockholms universitet utsattes för dataintrång

Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet blev i slutet på september utsatt för ett dataintrång. Någon hade hackat en del av servrarna.

– Någon eller några hade hackat en del av våra servrar och installerat programvara för utvinning av bitcoins, säger institutionens prefekt Uno Fors.

Han uppger att institutionen snart uppmärksammade intrånget eftersom utvinningen av bitcoin kräver mycket processorkraft.
– Så fort vi upptäckte det så stängde vi av deras program.

Uno Fors säger att det är vanligt att hackare vill komma åt datorkraft alternativt vill ställa till oreda i systemen hos myndigheter och andra organisationer.
– För att skydda oss stängde vi av tillgången till servarna och tvingade alla, både anställda och studenter, att byta konton och lösenord. Det var en ren säkerhetsåtgärd om personerna som gjort intrånget skulle vilja göra något annat på våra servrar.

Är det en slump att ni som datainstitution blivit hackade?
– Vi kan slumpmässigt vara en i mängden som någon på ett olyckligt sätt råkat komma in i. Samtidigt kan det vara mera intressant göra intrång på en datainstitution som kan förutsättas ha mycket datakraft.


Kategorier: Artiklar
Lärosäten: Stockholms universitet