Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Tre lärosäten blir riksidrottsuniversitet

Det ska bli lättare för elitidrottare att studera på akademisk nivå när de nya Riksidrottsuniversiteten lanseras.

1 januari, 2015
Universitetsläraren

Umeå universitet, Gymnastik- och idrottshögskolan/Kungliga Tekniska högskolan och Göteborgs universitet/ Chalmers uppfyller kraven för att få kalla sig Riksidrottsuniversitet. Förhoppningen är att satsningarna kommer i gång redan i höst, efter att samarbetsavtalen med Riksidrottsförbundet är klara. Riksidrottsuniversiteten ska kunna erbjuda ett individuellt anpassat studieupplägg. Dessutom ska de akademiska tränarutbildningarna och den idrottsnära forskningen utvecklas. – Det är svårt att säga konkret vad det kommer att innebära för oss att bli Riksidrottsuniversitet, men vi tror att det kommer att leda till högre kvalitet på träningar, bättre stöd till aktiva som vill kombinera elitidrott och studier, och förhoppningsvis fler medaljer till Sverige, säger Pernilla Eriksson, biträdande föreståndare på Idrottshögskolan vid Umeå universitet. Helena Gustafsson har representerat Sverige i 17 internationella mästerskap i hastighetsåkning på inlines. Hon är också doktorand i medicin vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet. När hon började läsa till läkare var hon mitt uppe i sin idrottskarriär. Ett par år in i utbildningen fick hon en anpassad studieplan. – Det har inneburit att jag har kunnat fortsätta satsa på idrotten fullt ut och samtidigt bli klar med min examen. Den stora utmaningen var att få ekonomin att gå ihop när jag studerade på deltid. Som doktorand är det lättare att vara flexibel och jag har bra stöd från min handledare,säger Helena Gustafsson som tog läkarexamen för två år sedan och har fortsatt att idrotta på elitnivå. KAJSA SKARSGÅRD

Universitetsläraren
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 3, 2024
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023