Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Piratkopiering gav skadestånd

19 december, 2003
Universitetsläraren

Ett uppmärksammat mål om privatkopiering av kurslitteratur är nu avgjort. Copyshopen Ink´n´Art i Uppsala ska betala skadestånd till Nordstedts Juridik efter att ha sålt illegala kopior av förlagets kursböcker.
Det handlar om kopior på obligatorisk kurslitteratur vid juristlinjen vid Uppsala universitet.
– En student behövde till exempel inte betala mer än 300 kronor för kopior på en bok som kostade 1 200 kronor i bokhandeln, säger Caroline Fellbom, jurist på Föreningen Svenska Läromedel och Svenska Förläggareföreningen.
Föreningen har agerat ombud för Nordstedts Juridik, som efter tips från några bokhandlare beslöt vidta åtgärder.
Ska svida i skinnet
Tipsen kom förra året och i juli samma år genomförde kronofogdemyndigheten en så kallad intrångsundersökning. Flera titlar hittades i kopieringsmaskinerna, varpå copyshopen i augusti förra året stämdes inför Göteborgs tingsrätt, där företaget har sitt säte. Nordstedts Juridik begärde en kvarts miljon i skadestånd.
Men parterna kom nyligen överens om förlikning. Summan är sekretessbelagd. Caroline Fellbom säger det handlar om ett ”bra skadestånd” och citerar direktör Mona Hillman Pinhiero på Föreningen:
– Vi hoppas att det ska svida i skinnet på dem.
Föreningen kommer inte att tveka att dra ytterligare företag eller anställda inför domstol för att få stopp på piratkopieringen. Bara på högskoleområdet uppskattas den illegala kopieringen motsvara 400 miljoner kronor.

ER

Universitetsläraren
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 3, 2024
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023