Brittiskt strejkhot dras tillbaka efter kompromiss

Det blir ingen ny brittisk universitetsstrejk den här veckan. Detta sedan medlemmarna i universitetslärarfacket UCU med överväldigande majoritet röstat ja till ett kompromissförslag angående pensionerna.

I februari och mars strejkade tiotusentals brittiska universitetslärare i sammanlagt 14 dagar som en protest mot föreslagna försämringar i deras pensionsvillkor.
Enligt den brittiska motsvarigheten till SULF, University and College Union, skulle det kunna handla om nedskärningar i storleken 10 000 pund om året, det vill säga motsvarande ungefär 115 000 svenska kronor.

En andra strejkvåg var planerad med start denna vecka och fortsättning ändå in i maj och juni. Detta avblåstes dock i fredags, 13 april, sedan 64 procent av de röstande i facket UCU:s omröstning sagt ”ja” till ett nytt förslag angående pensionerna.
Förslaget, som tagits fram av arbetsgivarna Universities UK, innebär att en expertpanel med lika representation från bägge sidor ser över pensionssystemet och dess framtida finansiering samt tillämpning.
Samtidigt ”fryses” nuvarande ordning fram till åtminstone april 2019.

UCU:s generalsekreterare Sally Hunt säger i ett uttalande på organisationens hemsida, att ”Vi har kommit en väldigt lång bit på vägen jämfört med i januari, då det såg ut som att arbetsgivarnas förslag skulle komma att implementeras”.


Kategorier: Artiklar, Utrikes, Villkor