Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Högskolan Väst öppnar campus för asylsökande

Studenter på det internationella magisterprogrammet IT and Management vid Högskolan Väst har öppnat campus för seminarier med asylsökande. Seminarieserien som startade i höstas fortsätter under vårterminen.

15 februari, 2016
Per-Olof Eliasson
Det var mycket meningsfullt att återigen möta den akademiska atmosfär vi varit borta från sedan vi lämnade vårt land”, skrev en av de asylsökande som deltog i höstens seminarier.

Programansvariga Maria Spante berättar hur det började.
– Jag hade blivit kontaktad av unga människor på asylboendet som ville läsa vårt program men som inte hade papperen i ordning. Det var frustrerande att inte kunna hjälpa dem.

På ett institutionsmöte om Högskolan Västs demokrati­initiativ kom hon på en idé.
– Jag pratade sedan med ­mina studenter på magisterprogrammet om att göra en serie litteraturseminarier på kurslitteratur de redan haft.

En grupp studenter nappade på idén och designade och genomförde seminarieserien.
– Rent praktiskt träffades jag och de intresserade studenterna och diskuterade hur vi skulle sprida informationen. Vi gjorde en poster och åkte ut till asylboendet Restad Gård och presenterade vår idé. Det dök upp ett 20-tal intresserade. Sedan hade vi diskussionsseminarier i Högskolan Västs lokaler inne i Trollhättan.

Mycket meningsfullt
Efter fem seminarietillfällen hade man innan jul avslutning med fika och utdelning av ett detaljerat intyg till de asyl­sökande som deltagit i alla seminarierna. Även studenterna som arrangerat fick ett intyg.
Seminarieserien har utvärderats genom gruppintervjuer och fått positiv feedback: ”Det var mycket meningsfullt att återigen möta den akademiska atmosfär som vi har varit borta från sedan vi lämnade vårt land. Så, tack för att ni gav oss den här chansen”, skrev en asylsökande.
– Det viktigaste i detta är att vi öppnar upp vårt eget campus för studenter eller personer med ny examen som vill återknyta till den akademiska miljön; längtan efter universitetet eller högskolan som plats är stor, säger Maria Spante.

De internationella studenter som drev och genomförde seminarieserien under höstterminen ska fortsätta med en ny serie seminarier med annan litteratur under vårterminen.
– Jag är jättestolt över mina informatikstudenter. Det gläder mig oerhört att de vill gå vidare med en ny seminarieserie. Och jag hoppas idén sprider sig till andra lärosäten, säger Maria Spante.

Per-Olof Eliasson
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023