Diskussioner om ett samarbete kring totalförsvarsfrågor har pågått ett par år inom SUHF. Under 2024 gjorde Försvarshögskolan, Örebro universitet och Luleå tekniska universitet slag i saken och lanserade Campus totalförsvar. I höstas etablerades ett programkontor vid Försvarshögskolan och Arita Holmberg, docent i statsvetenskap med inriktning på säkerhetspolitik, tillträdde som föreståndare.
Hon beskriver Campus totalförsvar som i det närmaste unikt när det gäller ambition och omfattning, såväl i Sverige som internationellt.
– Det har varit ett väldigt intensivt arbete, med mycket energi och intresse, säger Arita Holmberg,
Arita Holmberg
Föreståndare, Campus totalförsvar
Tanken är att koppla samman lärosätena med näringsliv, myndigheter och civilsamhälle, skapa samverkan kring forskning på totalförsvarsområdet och samla utbildningar som kan vara värdefulla för att öka kompetensen hos totalförsvarets aktörer.
Lärosätenas utbildningar har inventerats, liksom totalförsvarsaktörernas behov. Man har också tagit del av MSB:s analyser av utbildningsbehov.
– Det är väldigt diversifierat. Vi har uppmuntrat lärosätena att göra egna regionala analyser. Jag tror behoven ser väldigt olika ut, och lärosätena har olika specialiseringar, säger Arita Holmberg.
Utifrån de utbildningar lärosätena anmält som relevanta har det skapats en digital plattform där man kan söka bland program, kurser och uppdragsutbildningar vid de 36 lärosäten som hittills är med i samarbetet.
– Dels har vi våra ordinarie anslagsutbildningar som kanske kan dupliceras som uppdragsutbildningar vid stort behov. Men vi har ont om resurser för att utveckla nya kurser, det är ett uppenbart problem som vi är medvetna om, säger Arita Holmberg.
I forskningsdelen håller man på att etablera ett antal nätverk. Pengarna kommer inte räcka till att finansiera forskning i sig, men de räcker till att sponsra nätverkande mellan lärosäten, enligt Arita Holmberg. Hittills har det skapats tre pilot-forskningsnätverk som anses särskilt relevanta för totalförsvaret: AI och robotik, rymd och Arktis samt att styra, leda och samverka i kris och krig.
Todor Stoyanov
Docent, Örebro universitet
AI och robotik koordineras av Örebro universitet och leds av docent Todor Stoyanov. Inom nätverket har man inlett ett pilotprojekt om flyg- och drönartransporter. Bland annat undersöks drönarkorridorer och hur drönare kan användas i krig för att hjälpa sjukvårdare vid frontlinjen.
– Jag tror aldrig vi haft samarbeten på den här nivån förut, där alla aktörer är på samma plats. Genom att bygga kontakter och utnyttja den kunskap vi har i Sverige lägger vi grunden för att kunna samarbeta mer intensivt i en kris, säger Todor Stoyanov, universitetslektor vid institutionen för naturvetenskap och teknik vid Örebro universitet.
Lärosätena samarbetar också med aktörer man inte annars är i så nära kontakt med, menar han – som sjukhus.
– Vi är öppna för att ha ännu fler lärosäten involverade. AI och robotik har en mängd användningsområden.
Thomas Denk är professor i statskunskap vid Örebro universitet och har utvecklat introduktionskursen Totalförsvaret: uppdrag, organisation och styrning. Idén uppstod för två år sedan, samtidigt som det mellersta civilområdet kom med en förfrågan om en uppdragsutbildning om totalförsvaret. Kursen blev snabbt populär och går under våren som distanskurs.
– Nu ska vi se hur vi kan utveckla den. Vi gör kursen med statsvetenskaplig inriktning, men det skulle behövas andra inriktningar också. Campus totalförsvar är brett och gör att vi kan få inspiration från varandra, säger Thomas Denk.
Thomas Denk
Professor i statskunskap, Örebro universitet
Kursen är ett bra exempel på hur lärosätena kommer jobba inom Campus totalförsvar, menar han.
– Vi kommer ha vissa utbildningar som är specialiserade för totalförsvaret, och vi stärker förutsättningarna att klara ett skarpt läge. Men vi får inte glömma att vårt största bidrag är de vi utbildar i normalläge, som socionomer, lärare och sjuksköterskor. Och vi får inte tappa vårt grunduppdrag eller de akademiska grundvärderingarna.
Vad handlar Campus totalförsvar om?
Campus totalförsvar är ett strategiskt samarbete mellan 36 svenska lärosäten. Det koordineras av Försvarshögskolan, Örebro universitet och Luleå tekniska universitet. Målet är att stärka det svenska totalförsvaret genom att koppla samman akademi, näringsliv, myndigheter och civilsamhälle.
En nationell utbildningsplattform ska bidra till att utrusta totalförsvarets personal med rätt kompetens. Lärosätena ska också samarbeta om forskning genom nätverk kring specifika kunskapsområden.
Regeringen har avsatt 17 miljoner kronor per år 2025–2027 till Campus totalförsvar. KK-stiftelsen har bidragit med sex miljoner kronor.