En av huvudförfattarna till rapporten Align, Act, Accelerate (Anpassa, Agera, Accelerera) är Sylvia Schwaag Serger, professor i ekonomisk historia vid Lunds universitet samt vd för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Expertgruppen har 15 ledamöter från olika länder och fick sitt uppdrag i december 2023 av EU-kommissionären Illiana Ivanova.
Gruppen har studerat hur EU-forskningsprogrammet Horisont Europa fungerar och vad som bör göras för att det och dess efterföljare ska fungera bättre. Dessutom har den tagit fram förslag på hur forskningen inom EU kan ges bättre möjligheter för att stå sig i konkurrensen med Kina och USA, som unionen tappat mark till de senaste åren. Gruppen har haft hundratals möten och kontakter med olika aktörer inom universitet, forskning, industri samt civilsamhället.
Nu har den tagit fram ett åtgärdsprogram på tolv punkter. Sylvia Schwaag Serger förklarar vad hon tycker är allra viktigast:
– Vi måste få nya och bra ramvillkor, för det saknas i dag. Det tar i genomsnitt 270 dagar mellan ansökan om finansiering för ett forskningsprojekt till dess fonderna kommer, och det är för mycket. För att innovationen ska fungera krävs mindre byråkrati och möjlighet för dem som inte är så vana att söka finansieringar, som till exempel mindre tech-bolag, att få hjälp, konstaterar hon.
– Vi måste också visa att vi inte bara säger, utan även gör något. EU bedriver världsledande forskning i dag, men den är för splittrad. Dessutom måste vi locka till oss toppforskare från andra länder, få dem att välja Europa framför Kina och USA. Europa måste helt enkelt bli mer attraktivt för forskning.
Sylvia Schwaag Serger
Rapportförfattare
För att det ska bli verklighet anser hon att vi måste våga mer.
– Det är viktigt att forskningen får ta risker, även om de så klart ska vara avvägda på ett ansvarsfullt sätt. I dag kan vi inte konkurrera med USA och Kina när det gäller riskkapital. Därför är det viktigt att hitta nya sätt för att få mer riskkapital även inom EU. I dag investerar inte industrin här lika mycket som i våra konkurrentländer, så vi måste hitta sätt att stimulera detta.
Sylvia Schwaag Serger ser stora möjligheter även för den svenska universitetsvärlden om åtgärdspunkterna blir verklighet.
– Sverige ligger bra till med stark forskning och har ett fungerande samarbete mellan högskola och industri. Men vi lever i en värld där storleken blir allt viktigare, och Sverige har mycket att vinna på större internationellt samarbete mellan universitet och inom forskning, förklarar hon.
– Den stora skillnaden mellan EU och Kina och USA, är just att de satsar stort och därför har större resurser. Inom EU fördelas lejonparten av resurserna inom länderna genom nationell forskningsfinansiering. Detta är en av anledningarna till att Horisont-programmet inte ger större utslag internationellt, trots att vi sett i rapporten att dess forskningsprojekt fungerar bra. Om EU ska bli mer konkurrenskraftigt måste mer resurser ges till ramprogram som Horisont och mindre inom varje land.
Rapporten togs enligt Sylvia Schwaag Serger emot med stort intresse från EU-kommissionen. Hon är optimistisk till att det faktiskt kan bli förändringar för forskningen.
– Våra förslag visar på praktiska vägar för att förbättra. Det är som en manual som politikerna kan använda sig av. Vi har dessutom försökt förankra dessa förslag bland många, säger hon.