Låt forskare njuta av sin semester

Flera forskningsfinansiärer och universitet har sista ansökningsdatum för utlysningar i augusti. Det vill åtta forskare ändra på för att slippa offra ledighet eller avstå från att söka medel.

26 augusti, 2024
Anders Eklund, Ankica Babic, Lars Forsberg, Christian Jamtheim Gustafsson, Johannes Johansson, Mikael S Lindström, Renata Madru, Erika Wall

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens/skribenternas egna.

Person kopplar av i hängmatta

I juli försöker de flesta forskare i Sverige att koppla av efter en intensiv vår med kurser, examensarbeten, forskning, kandidatuppsatser, disputationer och ansökningar om forskningsmedel. De flesta forskare behöver denna långa avkoppling under sommaren för att kunna prestera bra under nästa läsperiod.

Då är det märkligt att flera finansiärer, och dessutom universiteten själva, planerar in utlysningar som stänger i mitten eller i slutet av augusti, när många forskare knappt har hunnit komma tillbaka från sin semester. Som exempel har Forte fyra utlysningar med sista ansökningsdatum mellan 15 och 22 augusti, Linköpings universitet har en utlysning för ett internationellt sabbatsprogram som stänger den 30 augusti, och Vetenskapsrådet har en utlysning om behandlingsforskning som stänger den 20 augusti. Vinnova har inte mindre än 14 utlysningar med sista ansökningsdatum mellan 13 och 30 augusti. Inom cancerområdet har flera större finansiärer som Barncancerfonden och Radiumhemmets forskningsfonder utlysningar som stänger första veckan i september. 

Dessa finansiärer och universitet förutsätter därmed i princip att vi forskare ska skriva och förbereda (en stor del av) ansökan på vår semester, eller skicka in ansökan en till två månader i förväg (samtidigt som vårens alla kurser, examensarbeten och kandidatuppsatser ska avslutas och bedömas). Alla forskare som någon gång har skickat in en ansökan så långt i förväg kan räcka upp handen, speciellt om utlysningen öppnar i maj eller juni.

Man kan möjligtvis förstå fenomenet om ansökningar vore ett enmansjobb, men de flesta ansökningar kräver flera medsökande vilket betyder att man också måste störa sina kära kollegor och samarbetspartners under semestern. Ansökningar kräver ofta även dialog med ekonomer, underskrift av prefekt och ibland flera stödbrev. På samma sätt behöver de flesta forskare avkoppling under jul- och nyårshelgen, men även där har finansiärer som till exempel DDLS (Data Driven Life Science) tidigare planerat in utlysningar som stänger den 10 januari. 

Vi anser att utlysningar efter sommaruppehållet inte bör ha en deadline innan 15 september (eller ännu hellre 1 oktober), och att utlysningar efter juluppehållet inte bör ha en deadline innan 1 februari. Detta kommer möjligtvis att göra det svårare att granska alla ansökningar, men vi anser att finansiärer och universitet behöver ta större hänsyn till de sökande än vad som görs idag. Annars kommer forskare att fortsätta att avstå från att skriva vissa ansökningar, eftersom man behöver offra sin ledighet. 

Anders Eklund
Biträdande professor, Linköpings universitet

Ankica Babic
Professor, Linköpings universitet

Lars Forsberg
Forskningsspecialist, Karolinska institutet

Christian Jamtheim Gustafsson
Leg. sjukhusfysiker, Docent, Lunds universitet

Johannes Johansson
Universitetslektor, Linköpings universitet

Mikael S Lindström
Docent, Karolinska institutet

Renata Madru
Leg. sjukhusfysiker, PhD, Skånes universitetssjukhus

Erika Wall
Professor i hälsovetenskap, Mittuniversitetet

Anders Eklund, Ankica Babic, Lars Forsberg, Christian Jamtheim Gustafsson, Johannes Johansson, Mikael S Lindström, Renata Madru, Erika Wall

Vad tycker du? Skicka in din replik eller debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 3, 2024
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023
Nummer 4, 2023