I juli försöker de flesta forskare i Sverige att koppla av efter en intensiv vår med kurser, examensarbeten, forskning, kandidatuppsatser, disputationer och ansökningar om forskningsmedel. De flesta forskare behöver denna långa avkoppling under sommaren för att kunna prestera bra under nästa läsperiod.
Då är det märkligt att flera finansiärer, och dessutom universiteten själva, planerar in utlysningar som stänger i mitten eller i slutet av augusti, när många forskare knappt har hunnit komma tillbaka från sin semester. Som exempel har Forte fyra utlysningar med sista ansökningsdatum mellan 15 och 22 augusti, Linköpings universitet har en utlysning för ett internationellt sabbatsprogram som stänger den 30 augusti, och Vetenskapsrådet har en utlysning om behandlingsforskning som stänger den 20 augusti. Vinnova har inte mindre än 14 utlysningar med sista ansökningsdatum mellan 13 och 30 augusti. Inom cancerområdet har flera större finansiärer som Barncancerfonden och Radiumhemmets forskningsfonder utlysningar som stänger första veckan i september.
Dessa finansiärer och universitet förutsätter därmed i princip att vi forskare ska skriva och förbereda (en stor del av) ansökan på vår semester, eller skicka in ansökan en till två månader i förväg (samtidigt som vårens alla kurser, examensarbeten och kandidatuppsatser ska avslutas och bedömas). Alla forskare som någon gång har skickat in en ansökan så långt i förväg kan räcka upp handen, speciellt om utlysningen öppnar i maj eller juni.
Man kan möjligtvis förstå fenomenet om ansökningar vore ett enmansjobb, men de flesta ansökningar kräver flera medsökande vilket betyder att man också måste störa sina kära kollegor och samarbetspartners under semestern. Ansökningar kräver ofta även dialog med ekonomer, underskrift av prefekt och ibland flera stödbrev. På samma sätt behöver de flesta forskare avkoppling under jul- och nyårshelgen, men även där har finansiärer som till exempel DDLS (Data Driven Life Science) tidigare planerat in utlysningar som stänger den 10 januari.
Vi anser att utlysningar efter sommaruppehållet inte bör ha en deadline innan 15 september (eller ännu hellre 1 oktober), och att utlysningar efter juluppehållet inte bör ha en deadline innan 1 februari. Detta kommer möjligtvis att göra det svårare att granska alla ansökningar, men vi anser att finansiärer och universitet behöver ta större hänsyn till de sökande än vad som görs idag. Annars kommer forskare att fortsätta att avstå från att skriva vissa ansökningar, eftersom man behöver offra sin ledighet.
Anders Eklund
Biträdande professor, Linköpings universitet
Ankica Babic
Professor, Linköpings universitet
Lars Forsberg
Forskningsspecialist, Karolinska institutet
Christian Jamtheim Gustafsson
Leg. sjukhusfysiker, Docent, Lunds universitet
Johannes Johansson
Universitetslektor, Linköpings universitet
Mikael S Lindström
Docent, Karolinska institutet
Renata Madru
Leg. sjukhusfysiker, PhD, Skånes universitetssjukhus
Erika Wall
Professor i hälsovetenskap, Mittuniversitetet