Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.

Mellanösternkonflikt slår mot akademin

Flera universitet i Israel håller mer eller mindre stängt efter terrorgruppen Hamas attack mot landet 7 oktober. På vissa håll för att lärare och studenter har mist livet. I Gaza har universitetet bombats av Israel.

19 oktober, 2023

Fler än 1 400 människor miste livet när terrorgruppen Hamas genomförde flera samordnade attacker mot israeliska områden längs med gränsen till Gaza den 7 oktober.

Israel svarade genom att attackera Gaza, där dödstalen stigit till fler än 3 000. En miljon människor beräknas vara på flykt i Gaza. Även i Israel rapporteras en halv miljon invånare ha tvingats lämnat sina hem.

Sedan dess har flera universitet i Israel meddelat att man håller stängt en tid. Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har precis inlett en period som gästprofessor vid Hebrew University i Jerusalem.

Isabell Schierenbeck

Professor i statsvetenskap, Göteborgs universitet

Lärare mobiliseras
Där kommer själva undervisningen inte att starta förrän tidigast i november, med hänvisning till att vissa studenter och lärare har mobiliserats. Personalen jobbar på distans tills vidare, men forskningsverksamheten löper som planerat, skriver universitetet på sin hemsida.

Isabell Schierenbeck har nyligen avslutat en tvåårig sejour vid Ben-Gurionuniversitetet, som ligger i Be’er Sheva i södra Israel. Där har man senarelagt kursstart och förbereder sig för en eventuell återgång till den distansundervisning som rådde under pandemin. Hon har haft tät kontakt med kollegor under den tid som gått sedan attacken.

Ben-Gurionuniversitetet ligger i Negevöknen och har campus på fem olika platser. Isabell Schierenbeck beskriver hur institutionerna har fått tydliga instruktioner om hur de ska förbereda sig för att annonsera studenters och lärares bortgång.

Evakueras efter attacken

Sapir Academic College, som ligger i Sderot vid norra gränsen till Gaza och är affilierat till universitetet, drabbades hårt. Staden evakueras.

–  Där finns ingen planering alls just nu för hur verksamheten ska kunna komma i gång. Lärare och studenter har blivit dödade i attackerna. Man vet inte hur man ska gå vidare, säger Isabell Schierenbeck.

”Lärare och studenter har blivit dödade i attackerna. Man vet inte hur man ska gå vidare.”
Isabell Schierenbeck

Hon påpekar att hon är mest insatt i akademin på den israeliska sidan. Och hon tror inte att landets akademi kommer att påverkas på sikt.

–  Men blir det en långvarig eskalering av konflikten är det klart att det påverkar. Väldigt många, både studenter och lärare är mobiliserade. Skulle det bli ett stort krig kommer landet inte kunna fungera medan det pågår. Men det är för tidigt att säga, säger Isabell Schierenbeck.

Universitetet i Gaza bombat

När Israel svarade på Hamas attacker blev universitetet i Gaza bombat, uppger internationella nyhetsbyråer.

–  Jag vet inget säkert men är inte förvånad om universitetet i Gaza har bombats. Gaza är extremt tätbefolkat och även om israelisk militär säger att man försöker undvika civila mål, är det omöjligt.

Isabell Schierenbeck tror inte att situationen kommer att eskalera och sprida sig utanför Gazaområdet. Om det blir så är den uppenbara spridningsrisken till Västbanken, tror hon.

– Men det är omöjligt att veta eftersom det är en så extrem situation just nu.

Nina Gren, lektor och forskare vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, hade precis kommit tillbaka till Sverige från en konferens på Västbanken när Hamas inledde attackerna.

Nina Gren

Centrum för Mellanösternstudier, Lunds universitet

Nedstängningar på Västbanken

De palestinska kollegor hon haft kontakt med är oroliga, vilket förmodligen påverkar akademins verksamhet. I Gaza är det sannolikt omöjligt att bedriva undervisning, säger hon.

– Även på Västbanken är det en del nedstängningar och israeliska vägspärrar, och då kan det vara svårt att ta sig till universiteten.

Hon beskriver hur palestinska lärosäten har varit tidigt ute med att digitalisera undervisning.

– Under den andra intifadan i början av 2000-talet, började man med digitala plattformar för att studenterna skulle kunna sitta hemma när det inte gick att ta sig till universiteten. Jag antar att de har mycket sådana verktyg, säger Nina Gren.

Palestinska Birzeit University i Ramallah på Västbanken har publicerat ett utlåtande på sin hemsida. Där uppmanas akademin, fackföreningar och studenter internationellt att vidta åtgärder för att stoppa Israels anfall, som man beskriver som riktat mot civila, skolor, sjukhus och universitet.

”Enorm förstörelse”

Hur akademin i Palestina påverkas på sikt om konflikten blir långvarig är svårt att veta, påpekar Nina Gren.

– Med den enorma förstörelse som syns i Gaza är det klart att skolor och undervisning påverkas redan nu. Och det påverkar också den högre utbildningen i längden.

Nina Gren beskriver hur akademin har varit på frammarsch i Palestina de senaste 15 åren. Lärosätena är förhållandevis många och det ligger status i att ha en utbildning. Även om det kanske inte alltid är möjligt att få ett jobb som korresponderar, säger hon.

– Framför allt jobbar många män med något helt annat för att kunna försörja familjen. Även med en kandidatexamen i socialpsykologi kanske man jobbar som elektriker eller taxichaufför.

För högutbildade kvinnor kan det se annorlunda ut. Det är färre krav på en kvinna att försörja familjen.

– Även om vissa kvinnor i mer traditionella delar av samhället är hemmafruar, tenderar de kvinnor som jobbar att ha yrken mer i linje med sin utbildning. Man förväntar sig inte att en kvinna ska bli taxichaufför eller jobba på bygge, säger Nina Gren.

Annan typ av oro

Hur konflikten utvecklar sig vill hon inte spekulera i, men hon märker en annorlunda attityd hos palestinska vänner och kollegor som hon talar med.

”De är ganska härdade och brukar inte lyfta fram den här typen av oro. Men just nu är det inga skönmålningar om läget.”
Nina Gren

– De är ganska härdade och brukar inte lyfta fram den här typen av oro. Men just nu är det inga skönmålningar om läget.

Hela samhället är på helspänn, säger hon.

– Jag är orolig för vad som ska hända på Västbanken också för även om media inte rapporterat om det så har palestinier dödats även där.

Oroligt på flera håll

Även lärosäten i andra delar av Israel uppger att man vidtagit åtgärder i och med konflikten. Universitetet Technion i Haifa, i landets norra del, uppger att man har förstärkt beredskap och öppnat skyddsrum. Anledningen är att terrorlistade libanesiska Hizbollah avfyrat raketer mot israeliska mål. Något som Israel i sin tur svarat på genom raketeld mot libanesiskt territorium.

SULF gjorde uttalanden och startade senare en insamling till förmån för Ukraina när kriget bröt ut där. Nu diskuterar man om förbundet ska gå ut med något liknande uttalande när det gäller konflikten mellan Hamas och Israel, det meddelar SULF:s pressavdelning.

Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023