Efter att ha flaggat redan i höstas gav ledningen vid Högskolan i Skövde nyligen besked om att man kommer att säga upp personal. I ett varselbesked till Arbetsförmedlingen meddelar lärosätet att 25 anställda kan bli av med jobbet.
– Vi ser att de kostnader vi har är större än de intäkter vi har på högskolan. Det har sin grund i att de ökade anslagen inte har täckt de ökade kostnader som vi har haft, säger Nils Svensson, HR-chef vid Högskolan i Skövde.
Nils Svensson
HR-chef, Högskolan i Skövde
För 2025 finns en obalans i budgeten på omkring 23 miljoner kronor. Enligt Nils Svensson har man jobbat ned ett ännu större underskott under 2024, och sparat 13 miljoner.
– Vi beklagar att vi är i den här situationen, för det är en situation vi inte skulle vilja vara i. Men trots att vi har gjort stora besparingar har det tyvärr inte räckt, säger han.
Förhandlingar mellan fack och arbetsgivare har inletts och förväntas pågå ett antal veckor. Exakt vilken typ av tjänster som berörs kan Nils Svensson därför inte säga i nuläget. Situationen ser olika ut på institutionerna, vilket gör att det kan handla om både lärartjänster och administrativa tjänster, förklarar han.
I första hand ser man över möjligheten till omplaceringar.
– Vår ambition är att genomföra omställningsprocessen så snart som möjligt men exakt datum är svårt att bedöma utifrån att det är ett antal steg i processen som ska hanteras med bland annat förhandlingar och överläggningar med de fackliga organisationerna. Men vi hoppas vara klara under våren, säger Nils Svensson.
Angelica Lindlöf, ordförande för Saco-S vid Högskolan i Skövde, har förståelse för att arbetsgivaren behöver agera utifrån det ekonomiska läget.
– Men självklart är det här allvarligt och kommer att påverka vår verksamhet. Vi har ju redan dragit in under förra året och då inte återbesatt tjänster, pensioner och vikariat. Dessutom har vi varit väldigt restriktiva i nyanställningar. Men det räckte inte till, säger hon.
Angelica Lindlöf
Ordförande Saco-S, Högskolan i Skövde
Facket räknar med att ungefär 20 tjänster antingen inte blev återbesatta eller tillsatta redan under förra året.
Beskedet som Angelica Lindlöf har fått från arbetsgivaren är att det kommer ta ungefär tre veckor att göra omplaceringsutredningar. Först efter det kan det bli aktuellt med förhandlingar om turordningskretsar. Hon uppskattar att det kan ta upp till ett par månader innan de personer som i slutänden berörs kan få besked.
För att undvika situationen hade Högskolan i Skövde, givet att man är ett litet lärosäte, behövt ett större statligt anslag från första början, säger hon.
– Vi är väldigt begränsade i att föra in medel från andra håll och har inte de forskningsmedel som de stora lärosätena har, och som de kanske kan utnyttja i sådana här situationer.
Framför allt behövs större, särskilda anslag per student, menar hon.
– Vi har ett bra studentunderlag för den volym som vi har och vi vill gärna växa och få ännu fler studenter, säger Angelica Lindlöf.