Det är lätt att tänka på arbetstagare när man pratar om arbetsmiljö. Inte lika omtalad är arbetsmiljön för de mer än 300 000 studenterna vid landets lärosäten. Studenter mår i snitt sämre än jämnåriga som inte studerar, och psykisk ohälsa bland studenter har ökat över tid. Ångest, stress och depression är tyvärr inget ovanligt för många studenter. Det finns dock lösningar på arbetsmiljöproblemen för studenter.
Colin Andersson
Vice ordförande, Saco studentråd Foto: Jann Lipka
1. Samordna studenthälsans uppdrag
Idag är studenthälsans uppdrag reglerat i högskoleförordningen. Uppdraget tolkas dock olika av olika lärosäten där vissa har mycket förebyggande verksamhet av mer studiesocial karaktär, och vissa har mycket klinisk personal, till och med läkare anställda i vissa fall. Dessutom varierar tillgängligheten mellan lärosäten.
För att säkra att kvaliteten på studenthälsan inte ska variera beroende på var man pluggar borde regeringen tilldela ett lärosäte ett uppdrag att samordna arbetet. Genom stärkt samarbete kan fler gemensamma lösningar hittas och det kan även bidra till att arbetet inte skiljer sig åt för mycket mellan lärosäten.
2. Säkra det systematiska arbetsmiljöarbetet
För studenter fungerar studerandeskyddsombud i stort sett som skyddsombud. På vissa ställen råder det brist på studenter som är villiga att ta på sig uppdrag som studerandeskyddsombud. Att lärosätena gör sin del för att säkra att det är hållbart att engagera sig är en viktig del. Lärosätena behöver säkerställa att studerandeskyddsombuden får den utbildning de behöver för uppdraget och kan komplettera utbildningsmoment ifall det krockar med exempelvis skyddsronder.
Studentkårerna arbetar med att utse studerandeskyddsombud och att bevaka studenters arbetsmiljö. Det kräver dock tillräcklig och stabil finansiering. Regeringen har meddelat att man kommer dra ner studentkårernas anslag med 20 miljoner kronor nästa år. Det kommer oundvikligen försämra arbetsmiljöarbetet för studenter. Regeringen måste säkerställa att studentkårerna får den finansiering som krävs för att de ska kunna utföra sitt uppdrag.
3. Öka möjligheten till deltidssjukskrivning och anpassning till studier
Idag har studenter ingen generell rätt att vara sjukskrivna på deltid. Är man sjukskriven på heltid kan man efter en karenstid på 30 dagar få studielånet avskrivet för upp till ett studieår. Är man till exempel sjukskriven på 25 procent (exempelvis efter en period av heltidssjukskrivning) måste man dock välja mellan att studera på heltid, trots sjukskrivningen, eller att inte studera alls och då inte ha någon försörjning.
Utöver regelverket kring sjukskrivning så behöver även lärosätenas ansvar tydliggöras kring anpassning av studier och rehabilitering. För majoriteten av utbildningar går det inte att enkelt trappa ner studietakten, och då gäller det att lärosätena ges förutsättningar att kunna genomföra anpassningar.
Förslag på åtgärder för båda dessa problem finns i en tidigare utredning (SOU2018:9), och det är hög tid att regeringen går vidare och genomför förslagen. Den tråkiga verkligheten blir annars att många studenter i stället väljer att hoppa av sina utbildningar.
4. Tydliggör regelverket för studenter
Studenter är sammantaget i en beklämmande sits när det gäller arbetsmiljön. Arbetsmiljölagen omfattar även studenter, men det är inte tydligt till vilken grad lärosätena behöver exempelvis anpassa undervisningen för återgång till studier. För att tydliggöra lärosätenas ansvar borde det finnas tydliga riktlinjer för arbetsmiljöarbetet. Då Arbetsmiljöverket har tillsynsansvar för arbetsmiljölagen borde regeringen ge dem ett uppdrag att i samråd med lärosätena ta fram riktlinjer som säkerställer att det inte skiljer sig för mycket mellan lärosätena.
Situationen för studenter idag är inte optimal, men det finns förbättringar som går att göra. Med ett bra arbetsmiljöarbete kan vi förbättra måendet bland studenter, vilket i sin tur leder till färre avhopp och att fler faktiskt går klart sin utbildning. Det blir i längden billigare för samhället och säkrar att vi får akademiker med en trygg och säker start i sitt arbetsliv.
Colin Andersson
Vice ordförande, Saco studentråd