Lärosäten nedprioriterar gratis mensskydd

Vid 6 av 38 lärosäten erbjuder arbetsgivaren kostnadsfria mensskydd till anställda. Vid 15 lärosäten har studenter tillgång till gratis mensskydd, visar Universitetslärarens granskning.

10 februari, 2025
Vid Beckmans designhögskola, Försvarshögskolan, Högskolan i Jönköping, Karolinska institutet, Luleå tekniska universitet och Mälardalens universitet erbjuds gratis mensskydd för både anställda och studenter.

Lunds universitet, med fler än 40 000 studenter och runt 9 000 anställda, erbjuder generellt sett inte gratis mensskydd till anställda eller studenter. Det finns tillgång till mensskydd för anställda i en av fakulteternas lokaler och för studenter finns det på en av institutionerna, enligt Ellen Karlsson, HR-specialist i Lund.

Under förra året tog hon fram ett förslag om hur gratis mensskydd skulle kunna införas på hela universitetet.
– Några olika sektioner inom tre olika studentkårer hade lyft frågan uppåt, säger hon.

Ellen Karlsson

HR-specialist, Lunds universitet


Förslaget går ut på att en automat med mensskydd installeras i var och en av universitetets byggnader. Det handlar om ungefär hundra automater till en kostnad av 425 000 kronor. Driftskostnaden skulle landa på ytterligare 964 600 kronor om året.

I december beslutade dock ledningen att lägga förslaget på is.
– I nuläget bedömer vi inte, på en universitetsgemensam nivå, att det finns resurser att införa det helt enkelt. Men det betyder inte att man har sagt att det här får man inte ha på Lunds universitet, säger Jimmie Kristensson, vicerektor med ansvar för lika villkorsfrågor vid Lunds universitet.

Han påpekar att universitetet har en decentraliserad organisation och att det är upp till de olika delarna av verksamheten att avgöra om gratis mensskydd ska erbjudas eller inte.
– Men vi har sagt att gemensamma pengar som finns avsatta behöver gå till annat just nu, säger Jimmie Kristensson.

Jimmie Kristensson

Vicerektor, Lunds universitet

Universitetsläraren skickade ut en enkät till 38 högskolor och universitet i slutet av förra året, samtliga svarade. De sex lärosäten som angett att anställda erbjuds gratis mensskydd är Karolinska institutet, Luleå tekniska universitet, Försvarshögskolan, Mälardalens universitet, Högskolan i Jönköping och Beckmans designhögskola.

Vid Mälardalens universitet finns mensskydd tillgängligt för både anställda och studenter sedan i april 2024. Det handlar om att skapa en inkluderande och jämställd arbetsmiljö, enligt Peter Liljenstolpe, campus- och säkerhetschef.
”Ingen ska behöva känna sig stressad, otrygg och obekväm på grund av mens eller icke tillgång till mensskydd”, skriver han i sitt svar.

I november satte Luleå tekniska universitet, LTU, upp sex automater med mensskydd på initiativ från studentkåren.
”Dessa automater kommer till att börja med att sättas upp på campus i Luleå i toaletter som både studenter och anställda kan använda sig av, även om det främst är studenterna som vi vänder oss till”, skriver Sara Stark, enhetschef för universitets­service vid LTU, i ett mejl.

Vid 15 av de tillfrågade lärosätena erbjuds gratis mensskydd till studenter, dock i olika utsträckning. Vid Högskolan Kristianstad finns automater uppsatta på sju toaletter i de lokaler där studenter rör sig mest. De installerades för ett år sedan.
”Tanken är att de främst är till för studenter men så klart får även anställda gå på dessa toaletter och ta om det behövs”, skriver Birgitta Munkhagen, högskolesekreterare vid Högskolan Kristianstad.

Vid Högskolan i Halmstad har studenter tillgång till gratis mensskydd på en av toaletterna i studenthälsans lokaler.
– För en ganska stor andel kvinnor innebär mens väldigt stora bekymmer. Inte minst bland unga kvinnor, vilket ju huvudparten av de kvinnor som studenthälsan träffar är. Då känns det viktigt att det finns skyddsmedel att använda på toaletten när man kommer dit, säger Brita Lundh, studieadministrativ chef i Halmstad.

Brita Lundh

Studentadministrativ chef, Högskolan i Halmstad

Vad hon känner till har ingen diskussion förts om att erbjuda gratis mensskydd till anställda i Halmstad.

Umeå universitet erbjuder gratis mensskydd till anställda och studenter i Handelshögskolans lokaler. På initiativ från studentkåren har gratis mensskydd för studenter också införts på toaletter i vissa andra lokaler. Men det finns inget erbjudande som organiseras av universitetet centralt, säger Hans Wiklund, universitetsdirektör i Umeå.

Han ser dock gratis mensskydd som en del av likavillkorsfrågan.
– Då är det enkla svaret att vi har valt att prioritera andra saker på likavillkorsområdet. Men det betyder inte att det här är oviktigt.

Hans Wiklund

Universitetsdirektör, Umeå universitet

Frågan om gratis mensskydd, åtminstone för studenter, lever dock vidare i Umeå. Andra delar av studentkåren har lyft frågan och ledningen har därför efterfrågat mer information.
– De har sagt att de ska ta fram ett kunskapsunderlag för en vidare diskussion. Så dörren är inte helt stängd, säger Hans Wiklund.

På lokalfacklig nivå har gratis mensskydd för anställda inte varit uppe för diskussion. Medlemmarna har inte efterfrågat det, enligt Per Lundgren, ordförande för SULF i Umeå.

Han tycker dock att det är rimligt att en statlig arbetsgivare ska tillhandahålla gratis mensskydd för personalen.
– Spontant tänker jag att det ju är en service för de anställda, så det är någonting jag får ta med mig till styrelsen och diskutera, säger han.

Per Lundgren

Ordförande, SULF i Umeå

Den ideella organisationen Mensen har bland annat jobbat med kampanjer för fackförbunden Kommunal, IF Metall och Akademikerförbundet SSR. Gratis mensskydd är en arbetsmiljöfråga, säger Rebecka Hallencreutz, verksamhetsutvecklare.
– Det är en viktig del i en god arbetsmiljö och det borde vara lika självklart som att det finns tvål, toalettpapper och plåster.

Att arbetsgivaren betalar för bindor och tamponger är en investering i jämställdhet och hälsa som på sikt gör att arbetsgivaren sparar pengar, menar hon.
– Det finns också mycket som tyder på att det gynnar arbetsgivarvarumärket om en arbetsgivare tar ställning i sådana här frågor.

Att 6 av 38 lärosäten erbjuder sina anställda gratis mensskydd ser hon som positivt.
– Det finns rätt mycket kvar att göra men det är ändå väldigt positivt. Vi (organisationen Mensen reds. anm.) har också jobbat med och haft en del kontakt med studentkårer i den här frågan. Så man kan se att det finns ett eskalerande intresse, säger Rebecka Hallencreutz.

Rebecka Hallencreutz

Verksamhetsutvecklare, organisationen Mensen

Med tanke på det ekonomiska läget var det väntat att ledningen vid Lunds universitet sade nej till HR-specialisten Ellen Karlssons förslag om att arbetsgivaren ska betala för mensskydd på arbetsplatsen, säger hon.

Samtidigt anser hon att lärosätena bör agera föredömen.
– Vi som statliga myndigheter har ett större ansvar för att gå i bräschen för sådana här saker. En statlig myndighet är skyldig att jobba för till exempel de jämställdhetspolitiska målen. I utredningen som jag skrev till rådet har jag adresserat att det ligger i linje med det arbetet. Vi har också uppdrag att jämställdhetsintegrera våra verksamheter, säger hon.

Här erbjuds akademianställda gratis mensskydd

Beckmans designhögskola

Försvarshögskolan

Högskolan i Jönköping

Karolinska institutet

Luleå tekniska universitet

Mälardalens universitet

Källa: respektive lärosäte

Här erbjuds studenter gratis mensskydd 

Beckmans designhögskola

Försvarshögskolan

Högskolan i Jönköping

Högskolan Kristianstad

Karolinska institutet

Konstfack

Luleå tekniska universitet

Malmö universitet

Mälardalens universitet

Sophiahemmet högskola

Stockholms konstnärliga högskola

Vid Högskolan i Halmstad, Lunds universitet, Södertörns högskola och Umeå universitet erbjuds gratis mensskydd för studenter och anställda i viss utsträckning.

Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Evelina Edfors

Evelina Edfors-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv