Förhoppning om heta diskussioner när SULF:s kongress öppnar

Diskutera, ifrågasätta och stånga idéer mot varandra. Det är vad förbundsordförande Sanna Wolk hoppas att de 101 ombuden på SULF:s kongress ska göra inför besluten om allt från interndemokrati och lönesättningsmodeller till kriget i Gaza.

21 november, 2024
SULF:s förbundsordförande öppningstalar vid förbundets kongress.

Den 21–22 november pågår SULF:s kongress i Stockholm. Temat är “Framtidens akademi – hållbar och djärv”.
– Orden är bra att ha med sig i ryggen, men vi måste praktiskt handla för att förändra. Och en stor del i det här arbetet handlar också om att värna om den akademiska friheten. Att ni som lärare och forskare ska ha verktygen och möjligheten att faktiskt undervisa och forska utan att vara styrda av andra, sa Sanna Wolk i sitt öppningstal.

På kongressen ska ombuden från de lokala SULF-föreningarna runt om i landet besluta om ny förbundsstyrelse och verksamhetsinriktning för åren 2025–2028. Förbundsstyrelsens förslag till inriktning har fyra delar: starkare akademisk frihet och demokrati, ett starkt och enat förbund för framtiden, och starkare medlemmar för bättre utbildning liksom för modigare forskning.

Kongressen ska också diskutera och besluta om de förslag som medlemmar och lokala föreningar har skickat in i form av motioner. SULF:s ställningstaganden kopplat till kriget i Gaza väntas bli en fråga som engagerar, liksom frågan om lönesättande samtal som modell för lönesättning.

Motioner om SULF:s interndemokrati har redan skapat debatt.
– Det är viktigt att vi diskuterar, att vi frågasätter, att vi stångar idéer mot varandra för att stärka det som är vår ryggrad, påpekade Sanna Wolk i sitt tal.

Ett av ombuden på plats är Fredric Gunve, ordförande i SULF-föreningen vid Göteborgs universitet. Han hoppas att det blir spännande diskussioner kring ideologi och politik på kongressen, till exempel om läget i omvärlden, yttrandefrihet, demokrati och akademisk frihet.

Fredric Gunve

Ordförande, SULF vid Göteborgs universitet

Varför är det viktigt för ett fackförbund som SULF?
– För att vi inte ska bli en liten administrativ detalj i arbetsgivarens system. Problemet som jag kan se lite med fackföreningarnas arbete är att det har blivit så administrativt och nästan instrumentellt. Så jag ser fram emot diskussioner i frågor om var vi står framåt.

SULF:s kongress – det högsta beslutade organet

SULF företräder omkring 22 500 medlemmar – det högsta antalet i förbundets 40-åriga historia. Kongressen är förbundets högsta beslutande organ och sammanträder vart tredje år.

SULF:s lokala föreningar och SULF:s doktorandförening utser de 101 kongressombud som beslutar om förbundets inriktning och styrelse för de närmaste tre åren. Kongresshandlingar finns att läsa här.

Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Per-Olof Eliasson

Per-Olof Eliasson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv