Ekonomisk oro på lärosätena

Högskolan Väst har risk för övertalighet på 42 årsarbetare. En rad andra lärosäten behöver också strama åt verksamheten på grund av budgetunderskott.

21 november, 2024
Högskolan Väst och Högskolan Dalarna är två av de lärosäten där förhandlingar om varsel pågår.

I början av september aviserade Högskolan Väst att den måste göra besparingar till följd av en tuff ekonomisk situation. Arbetsgivare och fackliga organisationer vid högskolan har förhandlat om vilka verksamhetsförändringar som behöver göras för att få en ekonomi i balans.

Förhandlingarna har landat i att bemanningen behöver minska med 42 årsarbetare.
– Fem av sex arbetsenheter måste göra neddragningar. Undantaget är institutionen för ingenjörsvetenskap som redan haft omställningsarbete och det verkar ha gjort att de har hamnat i ekonomisk balans, säger Tobias Arvemo, ordförande i Saco-S och SULF vid Högskolan Väst.

Tobias Arvemo

Ordförande, Saco-S och SULF vid Högskolan Väst

Efter att verksamhetsförändringarna har förhandlats pågår nu en så kallad tidig omplacering, innan man kommer fram till hur många som verkligen blir övertaliga. Tobias Arvemo bedömer att eventuella uppsägningar inte kommer att ske i år.
– Under en sådan här process blir det naturligtvis oro i hela verksamheten. Från den fackliga sidan har vi ju inget intresse att fördröja processen. Men vi måste se till att allt sker på ett korrekt sätt. Och då kanske det tyvärr drar ut på tiden, säger han.

Även andra lärosäten står inför neddragningar på grund av underskott i budgeten. Som Universitetsläraren tidigare rapporterat har en uppsägningsprocess pågått vid Göteborgs universitet. Från början var det ett tjugotal lärare vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande som riskerade uppsägning. Men studenttidningen Götheborgske Spionen skriver att tolv anställda får lämna sina tjänster.

Detta efter att förhandlingarna mellan universitetets personalenhet och facken avslutats i oenighet. Oenigheten gällde att facken var kritiska till hur arbetsgivaren tagit fram och konstruerat turordningskretsarna.

Neddragningar med efterföljande övertalighet kan bli långdragna processer. Linköpings universitet beslutade att fasa ut moderna språk 2019, något som resulterat i förhandlingar om övertalighet.
”Processen pågår och just nu har inga språklärare formellt blivit uppsagda. Det kommer att klarna under hösten”, skriver Janerik Lundquist, 1:e viceordförande i Saco-S-rådet i Linköping i ett mejl.

Ytterligare en process pågår vid Högskolan Dalarna. Eftersom högskolan går med underskott varslade den om 20 tjänster i januari i år. Sedan dess har det ekonomiska läget förbättrats.
– Vi har ett bra söktryck så vi har fått in fler studenter i vår verksamhet och även haft en god genomströmning. Vi har också gjort lite mer kortsiktiga beslut som att vara försiktiga med resor, konferenser och bo på hotell. Jag vill understryka att vi är väldigt glada att man har gjort ett sådant gott arbete ute i verksamheten med att höja studentproduktionen. All heder till våra lojala medarbetare, säger Katarina Hedlund Johansson, högskoledirektör vid Högskolan Dalarna.

Men varslen ligger kvar, säger hon.
– Fortfarande är vår kostym för stor, den behöver vi rätta till så att den matchar. De pengar som vi får, vårt utbildningsanslag, räcker helt enkelt inte. Så arbetet med att minska personalen fortgår.

Luleå tekniska universitet ska spara 20 miljoner på sitt verksamhetsstöd under nästa år. Just nu pågår en utredning om huruvida personal kan omplaceras till positioner som är vakanta.
”Universitetets förhoppning är att besparingarna kan lösas med omplaceringar till vakanta befattningar och förhoppningen är att arbetsbrist inte ska behöva uppstå”, skriver Pär Sundén, 1:e vice ordf för Saco-S i Luleå i ett mejl.

Södertörns högskola har fått minskade takbelopp inför 2025 och förhandlingar om verksamhetsförändringar pågår, skriver Anders Ullholm, lokal ordförande för Saco-S och SULF.
”Vi har en förhandling i gång om en minskning av kursutbudet i engelska som riskerar leda till arbetsbrist och eventuell övertalighet. Vi är ännu i första fasen med förhandling om själva verksamhetsförändringen.”

Anders Ullholm

Ordförande, Saco-S och SULF vid Luleå tekniska universitet

Också vid Högskolan i Skövde råder ett ansträngt ekonomiskt läge. Man har satt in besparingsåtgärder och är restriktiva med nyanställningar. Men just nu är det inga pågående varsel lagda på grund av det ekonomiska läget.

Institutet för framtidsstudier har fått sitt basanslag halverat från 20 till 10 miljoner. Men i dagsläget finns det inga planer på att skära ner på personal, meddelar institutet.

Vid Enskilda högskolan i Stockholm pågår en intern översyn av budgeten, men inget är klart om eventuella uppsägningar.

SULF:s centrala ombudsman Mikael Brisslert menar att övertalighet och varsel vid lärosätena är toppen på ett isberg.
– Korttidsvikariat försvinner och kommer inte tillbaka, man återbesätter inte tidsbegränsade tjänster som löper ut, och ersätter inte folk som år i pension, säger han.

Mikael Brisslert

Central ombudsman, SULF

Som facklig representant oroar han sig också för dem som är kvar på lärosätena. Nedskärningarna kommer troligtvis att få stora konsekvenser både för studenter och medarbetare i form av minskad kvalité samt försämrad arbetsmiljö.
– Hur ska lärarna kunna fortsätta bedriva en bra verksamhet? Hur ska arbetsgivaren säkra arbetsmiljön för dem som är kvar? De kan inte springa fortare. De kan inte undervisa snabbare. Det går inte, säger Mikael Brisslert.

 

Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Oskar MacGregor

kronikapuff-oskar

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv