Keivan Amiri Kasvayee är iransk medborgare och kom 2009 till Sverige för en masterutbildning på Chalmers.
– Efter två år träffade jag en flicka, vi blev sambor och jag sökte och fick uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning, berättar han.
När han sedan får en doktorandtjänst vid Högskolan i Jönköping skriver han sig i Jönköping. Efter två år söker han permanent uppehållstillstånd.
– Min sambo och jag var tillsammans, men Migrationsverket gav avslag eftersom vi var skrivna på olika adresser, säger Keivan Amiri Kasvayee.
Senare spricker förhållandet och han söker uppehållstillstånd på grund av forskarstudier. Under 2016 söker han permanent uppehållstillstånd.
– Men jag fick avslag eftersom jag inte hade fyra års uppehållstillstånd för forskarstudier. Det oroade mig mycket, jag ville stanna och jobba i Sverige, säger han.
Migrationsverket ändrar sig
2017 vänder han sig till SULF och får rådet att söka status som varaktigt bosatt i Sverige. För det krävs fem år i Sverige med uppehållstillstånd och det är även kopplat till ett försörjningskrav.
Han får återigen avslag med motiveringen att uppehållstillståndet för doktorandstudier inte kan räknas.
Men efter att han överklagat ändrar sig Migrationsverket och skriver att det föregående beslutet var uppenbart fel; uppehållstillstånd för doktorandstudier ska visst räknas.
– Det är viktigt att möjligheten att få status som varaktigt bosatt blir känd. Det finns fler forskarstudenter än jag som kan vara hjälpta av den utvägen, säger Keivan Amiri Kasvayee.
Han disputerade i september 2017 och har nu ett jobb i Sverige med nära anknytning till sin avhandling.
SULF:s förhandlingschef Robert Andersson kommenterar:
– Detta fall är mycket principiellt viktigt. Det visar att tid i forskarutbildning får medräknas för att en utländsk medborgare ska få status som varaktigt bosatt i Sverige. Fallet klarlägger också att forskarstudier skiljer sig från andra studier när det gäller uppehållstillstånd.