Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Franska facket: ”Vi är mycket besvikna”

Hallå där, Hervé Christofol, chef för det franska universitets­lärarfacket Snesup-FSU, inför vårens presidentval. För fem år sedan sa den då nye statschefen, Socialistpartiets François Hollande, att utbildning och forskning skulle få högsta prioritet.

24 mars, 2017
Anna Trenning-Himmelsbach

Har löftena från 2012 infriats?
– Nej. Vi är mycket besvikna. På universiteten har vi inte sett de 5 000 nya tjänster som regeringen påstår sig ha skapat. Budgeten har inte stigit trots en kraftig studentökning.

Har forskningen fått mer medel?
– Anslag till enskilda pilotprojekt har ökat. Privata företag har fått skattelättnader för innovationssatsningar. Men de perenna anslagen har inte ökat. Politiken präglas tyvärr av idén om att forskningen ska styras av vad som uppfattas som samhällsnyttigt. Men det är ju ofta den fria forskningen som på sikt banar väg för nya Nobelpris.

Vad har varit positivt under de gångna fem åren?
– Det är svårt att finna något riktigt positivt. I år har vi fått en liten budgetökning. Vi kommer nu också att få en generell lönehöjning på två procent. Det är också bra att regeringen har skapat en ny pedagogisk lärarutbildning.

Debatteras den högre utbildningen i årets valkampanj?
– Ja, kandidaterna talar om vikten av högskolor och universitet. Republikanerna vill fortsätta utveckla universitetens självständighet. Socialistpartiet lovar ökade anslag och fler anställningar.

Anna Trenning-Himmelsbach
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Per-Olof Eliasson

Per-Olof Eliasson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023