Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Cara ger fristad åt akademiker på flykt

När Stephen Wordsworth, vd för Cara, talade vid SULF-kongressen betonade han att situationen för akademiker är mycket osäker i många delar av världen.
– Just nu är det många akademiker som måste fly från Syrien, säger han.

19 november, 2015
Per-Olof Eliasson
Håkan Lindgren
Stephen Wordsworth och Mats Ericson
Stephen Wordsworth, vd för stiftelsen Cara, tar emot en gåva av SULF:s ordförande Mats Ericson som tack för sitt tal på SULF:s kongress.

Stephen Wordsworth började med att läsa upp vittnesmål av hotade akademiker från Syrien.
Organisationen Cara, Council for At-Risk Academics, som stöttar hotade akademiker och akademiker på flykt, har en mer än 80-årig historia.

Cara är en brittisk stiftelse som inrättades redan 1933 för att hjälpa akademiker att fly från Nazityskland. Av de 2 000 akademiker som Cara 1933–1939 hjälpte att undkomma nazistregimen var 16 Nobelprisvinnare. Efter världskriget var det bland annat många oliktänkande akademiker från öststaterna som behövde stöd. Stephen Wordsworth nämner Ungern 1956 och Tjeckoslovakien 1968.

I dag är det ett stort tryck från syriska akademiker som söker hjälp hos Cara.
– De flesta av dem vill en dag återvända till sina hemländer, de ser inte sig själva som flyktingar. 90 procent av de irakier som Cara hjälpte för några år sedan har återvänt till hemlandet, säger Wordsworth.

Och utan återvändande akademiker kommer det att vara svårt att återuppbygga dessa länder, utan möjlighet att
utbilda advokater, läkare, arkitekter…

Stöttar 140 akademiker 
För närvarande stöder stiftelsen 140 akademiker och deras familjer, varav de flesta kommer från Irak och Syrien.

Cara hjälper både akademiker som är i omedelbar fara och som tvingats i exil, och stöder också många som väljer att stanna kvar i sina hemländer trots de allvarliga risker de står inför. Dessutom stöder Cara lärosäten i utsatta områden vars fortsatta arbete är hotat.

Varje år får Cara hundratals förfrågningar om hjälp från förföljda och hotade akademiker. För närvarande står cirka 100 ansökningar på väntelistan. Många är desperata eftersom de är i omedelbar fara.

I arbetet med att ge utsatta akademiker solidaritet, hjälp att nå en plats där de kan arbeta i säkerhet och också ekonomiskt och praktiskt stöd, samarbetar Cara med universitet och forskningsinstitut, stiftelser, lärda sällskap och andra likasinnade organisationer, liksom många enskilda akademiker och andra engagerade personer.

Hoppas kunna återvända hem
– De flesta hoppas kunna återvända hem en dag. Cara hjälper dem att få kontakt med kollegor inom akademin och i vetenskapliga samfund, vilket underlättar samarbete, kompetenshöjning och motverkar isolering i exilen.

Andra vet att risken alltid kommer att vara för stor för dem att återvända till hemlandet. Cara hjälper dem då att bygga upp ett nytt liv och en ny karriär.

Cara driver också program för att hjälpa dem som trots stora risker försöker att arbeta i sina egna länder och också de som de tvingas i exil i den omgivande regionen.

111 lärosäten hjälper
En stor del av de brittiska lärosätena stödjer Cara men stiftelsen är en liten organisation som har begränsade resurser och som ständigt behöver bidrag till verksamheten.

För närvarande är det 111 lärosäten som hjälper Cara att skydda akademiker och ge dem möjlighet att arbeta. De flesta tar hand om en akademiker och dennes familj, medan större universitet kan ta hand om två eller tre. Främst är det brittiska universitet men också några i andra länder.

­

– Vi försöker att inte vända oss till samma universitet för ofta, det är ett stort åtagande att ta hand om en akademiker på flykt, säger Stephen Wordsworth till Universitetsläraren efter sitt tal.

Vill samarbeta med svenska universitet
Han uppmanar SULF:s medlemmar att dels sprida information om Cara, dels försöka förmå ledningen på sina lärosäten att stödja organisationen.
– Vi skulle bli förtjusta över att samarbeta med svenska universitet, säger Stephen Wordsworth.

Sedan 2007 stöder SULF Cara regelbundet. I samband med jul, födelsedagsuppvaktningar, pensionsavtackningar, ger SULF donationer till organisationen.

Per-Olof Eliasson
Håkan Lindgren

Läs mer om Caras arbete på organisationens webbplats.

Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Per-Olof Eliasson

Per-Olof Eliasson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023