Nytt forum ska ge stöd åt doktorander

Doktorand Hallå där Åsa Burman, docent i praktisk filosofi vid Stockholms universitet och projektledare för lärosätets nya Forum för doktorander.

De jagar svar på en av biologins största gåtor

Forskning Varför sover vi? Ökar stressen i samhället? Hur ska egentligen utmattningssyndrom behandlas? På Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet söker forskarna efter svaren.

Fördubblat studentfusk efter två pandemiår

Utbildning Antalet disciplinärenden har under 2021 ökat med 24 procent från 2020 och fördubblats jämfört med 2019. Även långsiktigt ökar andelen fuskande studenter.

Ny podd spanar på högskolan

Undervisning Hallå där Klara Bolander Laksov, professor i högskole­pedagogik vid Stockholms universitet och en av grundarna av podden Högskole­pedagogisk spaning.

Svenska lärosäten stoppar samarbeten med Ryssland och Belarus

Utrikes Svenska universitet avbryter nu samarbeten med Ryssland och Belarus.
– Vi ser det som otroligt viktigt att markera att vi inte vill ha något samarbete med ryska statliga lärosäten, säger Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet .

”Det var en chock att bli åtalsanmäld”

Etik Tillsynsmyndigheten försökte få rättslig vägledning och drev ett fall ända till Riksåklagaren. Men åtalsanmälan byggde på ett felaktigt antagande och den anklagade forskaren hamnade i ett rättsligt limbo. Det är ett av problemen med det nya tillsynssystemet som aktörer i sektorn lyfter.

Utköp av anställda utan rättslig mall

Finansiering Hur generös arbetsgivaren är vid utköp med avgångsvederlag av anställda varierar mellan lärosätena, visar Universitetslärarens granskning. Några enhetliga regler för vad som gäller vid utköp finns inte.

Regeringen backar om nya nomineringsrutiner

Akademisk frihet Utbildningsdepartementet backar nu från de ”nya rutiner” för nominering av styrelseledamöter som infördes under hösten. Frågan är hur det blir i vår då nya nomineringspersoner ska utses.

”Det är inte svårt att hitta mammutar”

Forskning Forskarna vid Centrum för paleogenetik förenas i intresset för det förgångna. I labbet analyseras dna från utdöda arter som mammutar och grottlejon, men också mänskliga kvarlevor och fruktade sjukdomar som pesten.