Matilda Ernkrans

Olika besked när campusundervisning återupptas

Undervisning Regeringens besked att högskolor och universitet kan återgå till undervisning på campus redan 15 juni har väckt frågor. Hur ska till exempel föreläsningar med över 50 personer hanteras? Universitetsläraren har frågat minister Matilda Ernkrans.

Lärosäte diskriminerade hörselnedsatt student

Mångfald Avsaknad av mikrofon och teleslinga gjorde att Malmö universitet nyligen tvingades betala ersättning till en student.
På Stockholms universitet och Högskolan Väst har man gjort tillgänglighetsinventeringar av sina lokaler för att få koll på den fysiska miljön.

Hur hotad är den akademiska friheten?

Akademisk frihet Hot, hat, politiskt tillsatta rektorer och ”radikalfeminism”. Det är några faktorer som kan hota den akademiska friheten, enligt paneldeltagare på Högskolan Västs seminarium ”Får man säga vad man vill inom akademin?” på onsdagen i Almedalen.

Birgittes hjärta klappar för studenterna

Porträtt I höstas fick hon ett kvitto på studenternas kärlek när hon tog emot det pedagogiska priset. Och känslorna är besvarade; säger någon att studenterna var bättre förr, då ser hon rött. Birgitte Christiansen, adjunkt vid Högskolan Väst, är läraren som undervisar med humor och aldrig slutar vara nyfiken.

Hallå där professor Per Nylén…

Forskning ... ansvarig för produktionsteknisk forskning vid Högskolan Väst, som nyligen fick 18 miljoner kronor av KK-stiftelsen för att utveckla och forska om 3D-printing för verkstads­industrin.

Den digitala revolutionen

Undervisning Hela samhället digitaliseras och högre utbildning är inget undantag. Men hur förhåller sig lärosäten och andra aktörer till utvecklingen? Universitetsläraren åkte till Trollhättan, där en grupp engagerade lärare har utvecklat en ny pedagogik, baserad på 20 år av teknisk utveckling. Vi har också talat med Ingrid Gustavsson, arkitekturråd på Akademiska hus, som noterat en trend mot ökad flexibilitet, såväl i utvecklingen av lokaler som i själva undervisningen. Men om lärosätena inte hänger med i den snabba omställningen, riskerar de att bli förbisprungna av modernare aktörer, menar forskaren Sverker Janson.

Högskolan Väst utökar samverkan med kommuner

Samverkan 14 kommuner i Fyrbodal har kommit överens med Högskolan Väst om långsiktig samverkan. Alla pågående samarbeten mellan kommunerna och högskolan kartläggs nu och man identifierar möjliga utvecklingsområden.