Visselblåsningar vid vart tredje lärosäte

Arbetsmiljö Enligt den nya visselblåsarlagen har universitet och högskolor nu infört sina egna visselblåsarkanaler. Hittills har elva lärosäten tagit emot minst en anmälan via sin kanal, visar Universitetslärarens genomgång.

Handels rektor toppar fortsatt löneligan

Villkor Ekonomi, teknik och medicin ger hög lön åt universitetsrektorer. I alla fall om man utgår ifrån de tre lärosäten som betalar högst lön åt sin respektive rektor.

Lars Strannegård

Så mycket tjänar rektorerna vid Sveriges lärosäten

Villkor De statliga rektorernas löner har höjts med i snitt 2,41 procent sedan förra revisionen. Rektorerna vid de enskilda lärosätena Chalmers och Handelshögskolan i Stockholm har som jämförelse fått lönen höjd med 2 procent, men dessa rektorer ligger alltjämt i lönetoppen. Mest tjänar Lars Strannegård, Handelshögskolan.

Många studier går inte att upprepa

Kvalitet En rad undersökningar har visat att många vetenskapliga studier inte går att upprepa med samma resultat.
– Det är ju problematiskt. Men det finns tydliga lösningar, säger Anna Dreber Almenberg vid Handelshögskolan i Stockholm.

Internationellt samarbete ger ovärderlig kunskap

SULF I SULF:s internationella verksamhet ingår både omvärldsbevakning och deltagande i internationellt fackligt arbete. – Det ger vår organisation en kompetens­utveckling och kunskaper som vi inte kan vara utan om vi ska kunna hjälpa våra medlemmar, säger SULF:s chefsutredare Karin Åmossa.

Det är bara så tråkigt att ni aldrig är här

Anna Tyllström Så lyder slutstrofen i ett kapitel i vårens snackis­bok, 179 år av ensamhet. en uttalas av en ung kvinnlig doktorand i samband med ett seminarium på Handelshögskolan.