Lejonstaty vid Vasaparken, Göteborgs universitet

It-chefen om mejlhaveriet:
”Måste lära av hela förloppet”

Arbetsmiljö Ännu är det för tidigt att kunna peka på vem bär ansvar för vilken del av händelsekedjan som ledde fram till att e-posten havererade på Göteborgs universitet. Det menar it-chefen Sören Ehrnberg, som välkomnar en fortsatt utredning.

Lejonstaty vid Vasaparken, Göteborgs universitet

Utgånget serviceavtal bakom mejlhaveriet på GU

Arbetsmiljö Brist på säkerhetskopiering och ett utgånget serviceavtal. Det är två av en lång rad olyckliga omständigheter som ledde fram till att mejlen för hälften av personalen vid Göteborgs universitet kunde slås ut under flera veckor hösten 2020. En färsk rapport från internrevisionen reder ut händelseförloppet.

”Vrålet ekar inte längre i akademins korridorer”

Jämställdhet När #akademiuppropet tog högskolan med storm 2017 talades det om en revolution. Tre år senare har mycket av energin försvunnit. Samtidigt har lärosätena tagit ett antal initiativ och en del tycker att det har blivit lättare att prata om sexuella trakasserier.

GU:s mejlhaveri fortfarande inte löst – ”En katastrof”

Arbetsmiljö När mejlen slutade att fungera på Göteborgs universitet låg också backupen på de hårddiskar som havererade. Efter en dryg månad har fortfarande många av medarbetarna inte fått tillbaka e-posten.
– Det är en stor katastrof, säger Audur Magnusdottir, SULF:s lokala ordförande.

Röster från labbgolvet medverkar i expertgrupp

Samverkan Ett halvår har gått sedan Folkhälsomyndig­heten utsåg en rådgivande referens­grupp för covid-19. Universitetsläraren har pratat med två av dess medlemmar om arbetet.

Rekonstruktion av kyrka väcker glömd kunskap till liv

Forskning Med hantverksvetenskapliga metoder rekonstruerar forskare och hantverkare medeltida tekniker. Som bonus får kyrkplatsen i Södra Råda åter en timmerkyrka – en tolkning av den som byggdes på 1310-talet.

Fem svenska lärosäten är nya Europauniversitet

Samverkan Efter EU-kommissionens andra utlysning är nu totalt elva svenska lärosäten Europa­universitet. Göteborgs universitet vill se ett större engagemang från svenska regeringen i EU:s satsning.

En tom plånbok

Osäkert om universitetslärare kompenseras för extrajobb

Villkor Universitetslärarna har vänt ut och in på sig för att omställningen till onlineundervisning inte ska drabba studenterna. Men lärarna måste få ersättning eller kompensation för sin insats. Det anser fackliga representanter som Universitetsläraren talat med.

Matilda Ernkrans

Olika besked när campusundervisning återupptas

Undervisning Regeringens besked att högskolor och universitet kan återgå till undervisning på campus redan 15 juni har väckt frågor. Hur ska till exempel föreläsningar med över 50 personer hanteras? Universitetsläraren har frågat minister Matilda Ernkrans.