Avtalsrörelsen: Det gäller för forskare och universitetslärare

I juni växlar fackets förhandlingsorganisation Saco-S och Arbetsgivarverket yrkanden inför årets avtalsrörelse. Men egentligen behöver de inte komma överens alls.

26 maj, 2025
Den 18 juni ska parterna växla yrkanden innan de ses vid förhandlingsbordet efter sommaren. Ett nytt kollektivavtal ska vara klart 30 september.

Industrins parter enades om det så kallade märket i april, vilket innebär startskott för statsanställdas avtalsrörelse. De fackliga förhandlingsorganisationerna Saco-S, där SULF ingår, OFR/S, P, O och Seko förhandlar med motparten Arbetsgivarverket.

Parterna växlar yrkanden 18 juni och ses vid förhandlingsbordet efter sommaren. Ett nytt kollektivavtal ska vara klart 30 september, då nuvarande löper ut.

Men det gäller egentligen bara OFR/S, P, O och Seko. Sedan 2010 har Saco-S och Arbetsgivarverket ett avtal som löper tillsvidare. Det betyder att parterna egentligen inte behöver komma överens om någonting.
– Ett skäl till att vi förhandlar ändå är just för att de andra har tidsbegränsade avtal. Sedan vill vi ju också kunna påverka, och det här är ett tillfälle för oss att göra det, säger Robert Andersson, förhandlingschef på SULF och vice ordförande för Saco-S.

Robert Andersson
Robert Andersson

Förhandlingschef på SULF och vice ordförande för Saco-S

Med omförhandling finns dock alltid en risk för att få in något i avtalet som man kanske egentligen inte hade velat ha där, säger han.
– Om motparten yrkat något i någon av de andras avtal som vi inte vill ha, kan det så klart bli någon form av helhetslösning. Å andra sidan: om vi inte har det här utrymmet så kanske vi inte kan åstadkomma någonting alls.

Arbetsgivarverkets förhandlingschef Andreas Nyström, skulle gärna se att alla tre har ett avtal som löper tills vidare.
– Inriktningen för vår kommande avtalsrörelse, vilket inte är annorlunda än tidigare år, är att vi vill ha tillsvidareavtal med alla våra fackliga organisationer och även ett sifferlöst löneavtal med alla, som vi har med Saco-S. Det ger en god möjlighet för lokala parter att skapa en löneprocess utifrån verksamhetens behov, säger han.

Andreas Nyström
Andreas Nyström

Förhandlingschef, Arbetsgivarverket

Varken Andreas Nyström eller Robert Andersson vill gå in på vilka frågor som är viktiga för respektive organisation att driva, med hänvisning till att yrkanden inte växlats än.
– Vi har en ganska stor bruttolista som vi måste koka ned och av olika skäl är det svårt att uttala sig för mycket om det just nu, säger Robert Andersson.

Andreas Nyström hänvisar till att Arbetsgivarverket i nuläget enbart har tagit fram en allmän inriktning för årets avtalsrörelse.
– Ur ett statligt perspektiv är det viktigt att vi får ändamålsenliga och flexibla avtalsvillkor för att nå den övergripande målsättningen. Vilket kort och gott innebär att kompetensförsörja statens alla sektorer, säger han.

Vilka frågor han helst undviker på förhandlingsbordet vill han inte heller uttala sig om.
– Jag duckar den frågan spontant och vill inte recensera mina motparters yrkanden. Vi har våra yrkanden och de har sina och vi respekterar varandra, säger Andreas Nyström.

Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Oskar MacGregor

kronikapuff-oskar

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv