Ingen höjning av lärosätenas friskvårdsbidrag

Simning är en av många aktiviteter som godkänns för skattefritt friskvårdsbidrag av Skatteverket. Beloppet får vara maximalt 5 000 kronor per år.

Ett träningskort blir dyrare med tiden. Samtidigt har två av tre lärosäten inte höjt sina friskvårdsbidrag till akademianställda på flera år, visar Universitetslärarens genomgång.

Arbetsgivare får erbjuda sina anställda ett friskvårdsbidrag på som mest 5 000 kronor per år, för att det ska vara skattefritt enligt Skatteverkets regler. Under pandemin höjde Högskolan i Gävle sitt friskvårdsbidrag till 4 000 kronor per år. I och med det ligger man högst av samtliga lärosäten, visar Universitetslärarens granskning.

Nivån på bidraget har ett signalvärde, säger Maria Savela, ordförande för SULF i Gävle.
– Det här är ju beslut som tas på högsta nivå och en stark signal som betyder att det finns en vilja hos arbetsgivaren att försöka använda olika typer av medel för att få medarbetare att må bättre.

Maria Savela

Ordförande, SULF vid Högskolan i Gävle

I genomgången ingår 34 universitet och högskolor. Vid 23 av dem ligger friskvårds­bidraget till anställda kvar på samma nivå som 2021, vilket var senast Universitetsläraren gjorde motsvarande granskning. Sedan dess har maxbeloppet för skattefritt friskvårdsbidrag höjts till nuvarande 5 000 kronor.
– Nu när summan höjts kommer vi att räkna på och fundera över om vi ska följa med upp. Jag gör inga utfästelser men det är möjligt, säger Micael Melander, högskoledirektör vid Högskolan i Gävle.

Micael Melander ser nivån på friskvårdsbidraget som en väg till att vara en attraktiv arbetsgivare. Det känns bra – säger han – att hamna överst på listan.
– Vi tror väl att det gynnar oss som arbetsgivare. Friskvårdsbidraget är också ett ganska enkelt sätt att försöka främja arbetsmiljön och hälsan hos våra anställda.

Näst högst friskvårdsbidrag har Malmö universitet. Efter en höjning med 1 000 kronor sedan 2021, ligger det nu på 3 500 kronor. Därefter följer åtta universitet och högskolor, som alla har ett bidrag på 3 000 kronor (hela listan finns här).

Micael Melander

Högskoledirektör, Högskolan i Gävle

När det gäller möjligheter till friskvård på själva arbetsplatsen har 15 lärosäten ett gym på campus där personalen kan träna gratis, visar genomgången. Ytterligare sex anger att det finns ett gym på campus men att det inte är kostnadsfritt för anställda. Flera av dem erbjuder däremot personalen rabatt.

Möjligheten till så kallad friskvårdstimme finns vid 23 lärosäten i olika utsträckning. Vid Blekinge tekniska högskola och Högskolan Väst kan personalen utnyttja 30 minuter av sin arbetstid per vecka till friskvård. Försvarshögskolans anställda har upp till tre timmar, men det gäller officerare som har träning i sin tjänstebeskrivning. Övriga har en till tre timmar i veckan, beroende på vad arbetet medger.

Vid årsskiftet införde Försvarshögskolan också ett friskvårdsbidrag på 2 400 kronor till alla anställda. Det har efterfrågats under en längre tid, säger Niklas Wikström, lokal ordförande för Saco-S.
– Jag tror att de flesta var väldigt nöjda med att det här infördes, och jag har personligen inte hört att medarbetarna har synpunkter på nivån på bidraget.

Med tanke på situationen i omvärlden väntas Försvarshögskolans verksamhet växa. Det påverkar arbetsbelastning och arbetsmiljö, påpekar Niklas Wikström.
– Vi har ju kraftigt stigande volymer av studenter och deltagare i uppdragsutbildning. Därför ser jag det som viktigt att det också finns möjligheter till återhämtning och friskvård för att det här ska fungera, säger han.

De anställda vid Försvarshögskolan i Stockholm har tillgång till gratis träningslokaler. Man har även verksamhet i Karlstad. Där hade redan personalen friskvårdsbidrag sedan tidigare, eftersom det inte finns träningslokaler på arbetsplatsen.

Av 34 universitet och högskolor är Luleå tekniska universitet, LTU, det enda som inte har något friskvårdsbidrag alls. I stället erbjuds personalen två friskvårdstimmar per vecka samt att arbetsgivaren står för årskort på ett gym på campus. Tanken är att kollegor ska träna tillsammans på arbetstid snarare än var för sig under kvällstid, säger Tommy Viklund, HR-chef vid LTU.
– Vi ser en vinst med att man går och tränar med kolleger och vi tror att det är bra att man tar en paus under dagen.

Tommy Viklund

HR-chef, Luleå tekniska universitet

Avtalet med gymmet går dock ut efter 2025. Under våren kommer man därför fråga anställda om de föredrar ett friskvårdsbidrag i stället eller om ett liknande avtal ska tecknas på nytt, säger Tommy Viklund.
– Det finns flera medarbetare på LTU som vill ha ett friskvårdsbidrag och det har vuxit de senaste åren. Frågan är uppe för diskussion och det finns olika synsätt.

LTU står för anställdas årskort på gymmet Stil sportcenter, som ligger på campus i Luleå. Foto: Linus Hellerstedt

Näst lägst friskvårdsbidrag har Kungliga Musikhögskolan, KMH, som erbjuder maximalt 1 000 kronor per år. Det är en höjning med 400 kronor jämfört med 2021. KMH har en friskvårdstimme i veckan och det finns ett gym som är gratis för anställda. Därefter följer Högskolan i Halmstad med en bidragssumma på 1 500 kronor om året. I Halmstad finns ett gratis gym för personalen men de har ingen friskvårdstimme.

Universitetsläraren har också frågat hur stor andel av personalen som utnyttjat friskvårdsbidraget i någon utsträckning under förra året. KMH hamnar längst ned på den listan, med 22 procents utnyttjandegrad. Bäst på att ta del av friskvårdsbidraget är anställda vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, samt Karlstads universitet. Här utnyttjar 80 respektive 77 procent sitt årliga bidrag. Karlstads universitet har ett friskvårdsbidrag på 3 000 kronor per år, GIH:s ligger på 2 400.

Vid Högskolan i Gävle, med högst friskvårdsbidrag av samtliga lärosäten, utnyttjade 62 procent av personalen friskvårdsbidraget förra året.
– Det är ändå hyggligt väl utnyttjat. Jag säger hyggligt för det skulle gärna kunna vara ännu mer och det ska vi titta på, säger högskoledirektör Micael Melander.

Intern marknadsföring av friskvårdsbidraget och mer information om vilken typ av aktiviteter som bidraget går att använda till behövs, menar han. Dessutom upplever han att rutinen för att redovisa friskvårdsutlägg kan förbättras.
– Som rutin betraktad tycker jag ändå att den fungerar ganska smidigt när jag gör det där själv. Men jag vet att det kan vara en liten tröskel, att vissa upplever det som besvärligt att behöva göra utlägg, säger Micael Melander.

Just nu ser man därför över vilka alternativ som finns, enligt honom.
– Det finns ett antal lösningar som används av andra organisationer. Appar som gör att man slipper ligga ute med pengarna, säger Micael Melander.

 

Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Oskar MacGregor

kronikapuff-oskar

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv