De flesta berörda tillhör undervisande personal och några är anställda på biblioteket. Endast en av fem institutioner, den för biovetenskap, slipper undan uppsägningar. Till största delen berörs anställda inom ingenjörsvetenskap, säger Angelica Lindlöf, ordförande för Saco-S vid Högskolan i Skövde.
– Såklart jobbigt att förlora medarbetare och kollegor. De är många som blir berörda och det är inte roligt när de nu börjar få sina uppsägningsbesked. Man har haft hoppet uppe, säger hon.

Angelica Lindlöf
Ordförande Saco-S, Högskolan i Skövde
Det var efter att förra året summerats som Högskolan i Skövde visade upp ett ekonomiskt underskott på 23 miljoner kronor. Med hänvisning till det varslade arbetsgivaren 25 anställda om uppsägning i februari. Efter omplaceringsutredningar och förhandlingar om turordningskretsar har nu 21 anställda alltså fått reda på att de blir av med jobbet.
Uppsägningarna verkställs trots att förhandlingarna mellan Saco-S och arbetsgivaren slutade i oenighet. Från fackets sida har man synpunkter på hur turordningskretsarna är utformade. Enligt förhandlingsprotokollet anser man att kretsarna strider både mot Lagen om anställningsskydd, Las, och avtalet om turordning för statsanställda, TurA-S.
– Vi tolkar lagen på olika sätt. Arbetsgivaren anser att man med hjälp av Las kan behålla den personal som har tillräckliga kvalifikationer som krävs för den fortsatta verksamheten. Det gör att man frångår statlig anställningstid och väljer att säga upp personer som har längre anställningstid än de som har kortare. Det kunde vi inte ställa oss bakom, säger Angelica Lindlöf.
Dessutom anser facket att personer med jämförbara arbetsuppgifter, meriter och anställningsvillkor inte har behandlats likartat inom kretsarna.
– Vissa kretsar innehåller personer som inte i huvudsak har haft de aktuella arbetsuppgifterna det senaste året. Andra kretsar saknar personer som har haft de arbetsuppgifterna. Det kunde vi inte heller gå med på, säger Angelica Lindlöf.
Enligt protokollet ställer sig Saco-S också oenig till de omplaceringsutredningar som gjorts, med motiveringen att ”utredningen av möjliga omplaceringsalternativ inte har varit tillräcklig”.
Nils Svensson, HR-chef vid Högskolan i Skövde, vill inte kommentera oenigheten alls.
– Vi har haft olika syn helt enkelt. Den ena fackliga organisationen är vi eniga med och den andra är vi oeniga med. Vi har jobbat med att försöka få till en enighet. Men vi har inte lyckats utifrån de förhandlingar som har varit, säger han.

Nils Svensson
HR-chef, Högskolan i Skövde
Han upplever att stämningen mellan parterna varit god under processen, trots att man landade i oenighet. Enligt honom har arbetsgivaren gjort allt man kan för att undvika uppsägningar, men de senaste årens ekonomiska situation har inte gått att lösa på annat sätt.
– Sedan är det en ekonomisk arbetsbrist, det är inte en arbetsbrist för att vi har för lite att göra. Det handlar om att vi inte har täckning för de kostnader vi har, säger Nils Svensson.
Mikael Brisslert, central ombudsman på SULF, beklagar att 21 anställda får sluta. Samtidigt är han orolig för hur arbetsmiljön ska bli för dem som är kvar.
– Arbetsgivaren måste hantera den oro och stress som kommer att uppstå. 21 anställda är mycket och det är mycket arbete som ska fördelas på dem som är kvar, säger han.
Enligt HR-chef Nils Svensson har de olika delarna av verksamheten rustat för det i de verksamhetsanalyser som gjorts inför uppsägningarna.
– Jag känner mig trygg i att verksamhetsanalyserna är väl genomarbetade. Sedan har vi också gjort en riskanalys med skyddsombuden inför den här omställningen där vi tittat på olika scenarion som vi som arbetsgivare måste jobba med för att hantera effekter av den här omställningen när den verkställs.
I och med de 21 uppsägningarna räknar man med att ha en ekonomi i balans 2026, samtidigt som det kommer att bli ett underskott under innevarande år, enligt Nils Svensson.

Mikael Brisslert
Central ombudsman, SULF
Även om arbetsgivaren nu gått vidare med uppsägningarna trots oenighet i förhandlingarna, kan SULF centralt komma att tvista i ett antal ärenden. Flera medlemmar i Skövde har hört av sig för att ifrågasätta sin uppsägning, säger Mikael Brisslert.
– Nu kommer vi givetvis att titta på det här utifrån ett arbetsrättsligt perspektiv för att se om vi har ett case.