Göteborgs universitet inleder onlineutbildning för studenter i Gaza

Göteborgs universitet blir först i Sverige med ett organiserat samarbete med palestinska lärosäten för att hjälpa studenter i Gaza genom distansundervisning. Nu hakar även Södertörns högskola på, och intresset bland lärarna är stort trots att allt sker på fritid.

24 april, 2025
Göteborgs universitet
Göteborgs universitet ska hjälpa till med återuppbyggnaden av undervisningen i Gaza.

Inte ett enda universitet finns kvar i Gaza efter 18 månaders bombningar. Många studenter och lärare är döda eller skadade, men trots det finns stor vilja att fortsätta studierna, så gott det går.

Göteborgs universitet ska hjälpa till med återuppbyggnaden av undervisningen. Projektet är fortfarande i ett tidigt skede, och undervisningen har inte startat än. Det kommer framför allt att ske genom samarbete med universitetet Birzeit, som finns på Västbanken och som redan ger onlineundervisning till studenter i Gaza.

Det började med att ledningen vid Göteborgs universitet skickade ut information till lärarna, och de som kunde tänka sig att vara med fick anmäla sitt intresse. De fick meddela vilka ämnesområden de kunde undervisa i och på vilka sätt. En mindre grupp lärare fick sedan i uppdrag av rektor Malin Broberg att samordna insatserna.

– Vi har inte landat i exakt hur detta kommer att gå till, men funderingar finns runt både handledning och gästföreläsningar. Det vi vet säkert är att samarbetet inte kommer att innebära att studenter från Gaza antas till Göteborgs universitet, utan insatserna kommer att anpassas till de behov som finns, säger Karolina Catoni, samordnare för den svenska sektionen av Scholars at risk vid Göteborgs universitet.

– Till exempel har det framkommit att lektionerna inte bör hållas på kvällarna, eftersom de använder solceller för att få elektricitet. Det är viktigt att vi lyssnar på vad lärosätena i Gaza behöver och inte bestämmer härifrån hur vi ska jobba, förklarar hon.

Hittills har det framkommit att farmaci kan vara ett område där det går att organisera lektioner. Enligt Birzeit finns de största behoven inom vårdutbildningar och arkitektur. Ett 50-tal lärare har redan visat intresse för att delta, trots att detta sker på fritid och helt utan ekonomisk ersättning, eftersom regeringen inte gett i uppdrag till svenska universitet att stödja palestinska studenter. Lärarna vid GU har i sin tur kontakter med kollegor runtom i Sverige, och intresse finns, men det är bara Södertörns högskola som hakat på konkret.

– Vi såg att Göteborgs universitet hade startat detta, och vi tog kontakt ganska snabbt. Rektorn är väldigt engagerad i detta och vill att jag ska koordinera, berättar Cecilia Sjöholm, rektorsråd för internationaliseringsfrågor vid Södertörns högskola.

De har haft ett möte med en grupp på GU som koordinerar frågan, och har fått en presentation. Nu väntar de på att få feedback från Palestina genom GU.

– Vi tar inte direktkontakt själva än så länge, för att inte belasta det lärosäte i Palestina som arbetar med uppbyggnaden i Gaza. Det viktiga är ändå att de vet att vi är beredda att hjälpa till om de behöver det. Sedan får vi ju se om deras behov matchar det vi kan erbjuda, konstaterar Cecilia Sjöholm.

– Jag tänker att det viktiga är kanske att visa lärosätena i Gaza att de inte är isolerade. Att visa solidaritet helt enkelt.

Än har Södertörn inte gått ut med förfrågningar bland sina lärare, men Cecilia Sjöholm är säker på att det finns intresse.

– När vi har pratat om det tycker alla att detta är en väldigt bra idé, engagemanget finns.

Universitetsläraren har kontaktat ytterligare ett antal lärosäten, men inget av dem har än så länge några planer på liknande initiativ.

Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Debatt och krönikor

Per-Olof Eliasson

Per-Olof Eliasson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv