Motion om Gaza skapade debatt på SULF:s kongress

Efter ett beslut på kongressen i slutet av november har SULF gjort ett uttalande till stöd för vapenvila i Gaza. Dessutom ska förbundet ta fram en policy för sitt internationella solidaritetsarbete.

12 december, 2024
Linus Hellerstedt
En majoritet av kongressombuden röstade för att SULF ska göra ett offentligt uttalande till stöd för en vapenvila i Gaza och till stöd för drabbade universitetslärare och forskare som flyr konflikter.

Redan på utskottsnivå under SULF:s kongress, då ombuden diskuterar i mindre grupper, anades att motionen om förbundets inställning till konflikten i Gaza skulle leda till debatt. Schemat stuvades om så att frågan togs upp sist. 

Nämnda motion innehöll bland annat krav på att SULF skulle ta aktiv ställning för en vapenvila genom att verka för akademisk bojkott av samarbeten med israeliska universitet. 

När frågan nådde plenum dagen efter poängterade Haro De Grauw från SULF:s förbundsstyrelse att han såklart vill se en vapenvila men att styrelsen för den skull inte anser att man behöver ta ställning för detta. 
– Vi vill uttrycka stor sympati för alla som drabbas av de här konflikterna. Men med det sagt så är det inte det vi ska fatta beslut om idag. Huruvida vi är oroliga eller inte, för det tror jag vi alla är, sade han. 

Haro De Grauw

3:e vice ordförande i SULF:s förbundsstyrelse

Haro De Grauw betonade att SULF är ett fackförbund med uppdrag att kämpa för medlemmarnas villkor och förutsättningar för att bedriva sitt yrke. Han förklarade också att styrelsens inställning är att man vill göra skillnad i den här typen av situationer genom att kämpa för en fri akademi i Sverige och internationellt.  
– Det är ett stort pussel att skapa en framtid med demokrati, fred och frihet. Då är frågan vilken pusselbit vi bäst kan bidra med, sade han. 

Kongressombudet Dominic Mealy, doktorand vid Lunds universitet, gjorde flera olika yrkanden i frågan.  
– I en bredare kontext sticker SULF ut i den här frågan. Det globala facket Education international, som SULF är medlem av, har gjort starka uttalanden relaterade till konflikten. 

Dominic Mealy, doktorand vid Lunds universitet, argumenterar för att SULF ska uttala stöd för en vapenvila i Gaza.

Dominic Mealy påpekade att det inte handlar om att SULF ska ta ställning politiskt. 
– Det är en fråga om att ge stöd till grundläggande principer som solidaritet, akademisk frihet och frihet, sade han. 

47 av 71 ombud röstade för att ett offentligt uttalande till stöd för en vapenvila skulle göras. Detta gjorde sedan SULF den 9 december. 52 ombud röstade för att SULF ska samarbeta med lärosätena och regeringen för att ge stöd till universitetslärare, forskare och doktorander som flyr konflikter. Förbundet ska också ta fram en policy för sitt internationella solidaritetsarbete.

Annat som kongressen beslutade:

 

  • SULF ska utreda hur en arbetstidsförkortning kan kombineras med universitetslärares arbetstidsavtal. 

  • SULF ska driva på för att de lokala parterna ska kunna välja bort lönesättande samtal och utreda alternativa modeller för lönesättning.

  • Nästa SULF-kongress år 2027 kan komma att erbjuda simultantolkning till engelska i samtliga skeenden – om kostnaderna inte blir för stora. 
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Debatt och krönikor

Oskar MacGregor

kronikapuff-oskar

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv