Doktoranderna gjorde avtryck på SULF:s kongress

När SULF:s kongressombud träffades för att besluta om förbundets framtid var det gott om engagemang från doktoranderna.
– Jag är jätteinspirerad, säger Xin Mao från SULF vid Uppsala universitet.

Doktoranderna Alma Dautovic, Mohamed Al-Sabri och Xin Mao (i rosa) hjälps åt att förstå processen i utskottet, göra ändringsförslag och översätta från svenska till engelska.

Xin Mao ursäktar sig. Tårar har letat sig upp i hennes ögon. Efter en engagerad debatt har SULF:s kongress just underkänt förbundets tystnad om kriget i Gaza och beslutat att ett officiellt uttalande ska göras till stöd för drabbade akademiker och studenter och för en vapenvila.  
– Jag tycker att det är jättefint med människor som kämpar för andras liv, och väljer att säga: ”Nej, vi kan inte bara lämna dem.” Att de drabbade åtminstone kan känna att vi förstår dem, att de också är människor. Vi kan åtminstone säga ”Fred!”. 

Xin Mao

Doktorand i etik vid Uppsala universitet

Xin Mao är doktorand i etik och forskar om mänskliga rättigheter och plikt. Kvällen före, på kongressmiddagen som följdes av fest i 1980-talstema, träffade hon sin biträdande handledare Per Sundman som är professor i etik vid Uppsala universitet.  
– Det kändes jätteroligt att vi inte bara forskar om moral utan vi kämpar för demokrati här på kongressen också. 

Den första dagen på kongressen diskuteras alla motioner i mindre utskottsgrupper. SULF:s doktorandförening, SDF, och doktorander aktiva i olika lokala SULF-styrelser står bakom många av förslagen. 

Xin Mao sitter i utskottet med temat ”Starkare medlemmar för modigare forskning”. Där kommer majoriteten bland annat överens om att förbundet bör verka för att forskare ska kunna garantera forskningspersoner konfidentialitet, att doktorandkurser ska vara avgiftsfria och att SULF bör jobba med arbetsmiljöproblemet som uppstår av konflikter kring författarskap.  

Förbundsstyrelsen har rekommenderat att avslå flera av motionerna i utskottet, ofta för att förslagen är för specifika eller bedöms ligga utanför SULF:s uppdrag. Men doktoranderna står på sig, och lär sig efter hand att ändra skrivningar för att inkludera samtliga medlemmar eller ge förbundet mer öppna uppdrag.  
– Det var betryggande att titta på dig när jag läste upp förslaget, säger SDF:s ordförande Mohamed Al-Sabri till kollegan Alma Dautovic när det är paus för att SDF ska fila på ett ändringsförslag. 

Alma Dautovic förklarar situationen vidare: 
– Det är alltid svårt när man inte vet hur processen är. Som doktorander är vi nya. Apropå det här med ojämlikhet: man hamnar någonstans längst ner när man hela tiden är ny. 

I två fall beslutar utskottet att inte helt avslå motioner som förbundsstyrelsen menar ligger utanför SULF:s roll. Ombud argumenterar för att problemen för nyrekryterade, utländska medarbetare att hitta bostad och få sin lön i tid påverkar deras möjlighet att arbeta till den grad att förbundet borde agera i de frågorna.  
– Vi är ju från olika lärosäten, men jag är lite överraskad över att vi har samma problem med samma lösning. Jag trodde det skulle vara mer debatt, men det är mer ”ge och ta”, säger Xin Mao. 

När det är dags för kongressen att gemensamt besluta om utskottets förslag är det hon, och doktoranden Azul Romo Flores från Södertörns högskola, som presenterar utskottets rekommendationer till beslut. De antas av kongressen utan diskussion.  

Xin Mao är också källan till en motion, som skapar mer diskussion i plenum. I den föreslår SULF Uppsala olika åtgärder för att främja möjligheten att kombinera jobbet inom akademin med familjelivet. Det mesta i motionen avslås – men inte allt. 
– Vissa förslag var för specifika, men jag tycker att det är bra att vi satte ljus på problemet, säger Xin Mao. 

När kongressen avslutas är det just diskussionerna om alla motioner hon lyfter som det mest givande.  
– Det är då vi pratar om vad vi kan göra för bra för våra medlemmar, och som människor. Jag är lite trött nu, men jätteinspirerad.  

Xin Mao vill fortsätta det fackliga arbetet vid Uppsala universitet. I alla fall till 2026. Då disputerar hon – och går en osäker karriär till mötes.

Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Debatt och krönikor

Oskar MacGregor

kronikapuff-oskar

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv