Vinstkraven på Akademiska hus är ofattbara

Minskade anslag, höjda hyror och högre krav gör att läro­säten går på knäna. Labbsalar står tomma, föreläsnings­salen byts ut mot ett korridorsrum och studieplatser försvinner. Det är dags att ta bort vinstkraven på Akademiska hus, skriver Elsa Ewert, ordförande för Uppsala studentkår.

4 november, 2024
Johan Wahlgren
Ångströmlaboratoriet i Uppsala består av totalt 21 byggnader och förvaltas av Akademiska hus.

De höga hyrorna leder till att allt fler studenter får sämre undervisning och färre studieplatser. I Uppsala försvinner en hel våning vid anrika Gamla torget. I Stockholm övergår flera program till distansundervisning, något vi vet är sämre för inlärning och deltagande. Studenter tappar kontakt med lärarna, sina kursare och förlorar chansen till värdefulla diskussioner och informationsutbyten som annars leder till livslångt lärande. Överallt i Sverige försvinner lokaler och lärarledd tid som en direkt konsekvens av dessa hyreshöjningar.

Därför är det helt orimligt att statliga Akademiska hus fortsätter höja hyrorna rejält för universiteten. De senaste tre åren har Akademiska hus bidragit med ungefär 7,6 miljarder kronor till statskassan. Om ni tillåter oss dra upp studentperspektivet: Det är lika mycket som regeringens skattesänkningar på bensin och diesel kostar – en skattesänkning som studenter inte ser något av.

Det vi ser är snarare att maten, hyran och transporterna blir dyrare samtidigt som CSN inte hänger med. Att ta ett extrajobb vid sidan av studierna blir inte längre en frivillig aktivitet för att dryga ut kassan, utan en nödvändighet för att få en livssituation att gå ihop. Det är inte rimligt.

Skillnaden mellan olika program är i dag enorm. Vissa utbildningar har fyra timmar lärarledd tid per dag, andra har fyra timmar per vecka – om ens det. Användningen av förinspelade zoomföreläsningar förekommer, och alltid är det en fråga om pengar och lokaler. Att ha lärarledd tid är aldrig en förlust.

Det är tack vare er kunniga och engagerade lärare som studenter känner sig engagerade i sina studier och lyckas på tentor. Att ni direkt får svara och hjälpa till i en sal är bättre än att ni får ännu ett (till hundra) mejl att svara på.

Att den samhällsnyttiga verksamhet som Akademiska hus i grunden är ska belastas med ofantligt höga vinstkrav är ofattbart. Genom att ta bort vinstkraven och i stället renodla verksamheten till att främja forskning och utbildning skulle vi kunna få bättre anpassade lokaler till ett bättre pris för universiteten. Som det ser ut nu belastas lärosätena med alla nackdelar av att inte äga sina egna lokaler men utan någon av fördelarna. Att ge Akademiska hus ett mer renodlat samhällslyftande syfte skulle vara enormt för oss alla i den akademiska världen.

Utdelningen på 2,2 miljarder skulle kunna bli alla lärosäten till gagn och kunna underlätta arbetsmiljön och löneförhållandena för både studenter, doktorander, forskare och lärare. Pengarna gör bättre nytta i fickorna på lärosäten och studenter än i politiska projekt för staten.

Elsa Ewert,
Ordförande för Uppsala studentkår

Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Åsa Morberg

kronikapuff-asa-morberg

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 5, 2024
Nummer 4, 2024
Nummer 3, 2024
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023
Nummer 4, 2023