Kamilla Skarström Hinojosa har också baserat sin doktorsavhandling på en av skrifterna i Dödahavsrullarna.
– Jag har skrivit om en av de centralare skrifterna när det gäller gruppens tänkande, teologi, liv och organisation. Den heter Gemenskapsregeln (1QS). Mitt tillvägagångssätt var att gå in i skriftens värld med hjälp av noggranna språkstudier och på så sätt ”frammana” dess sociala och kulturella kontext.
Hon tycker det roliga med Dödahavsrullarna är att de ger helt ny kunskap.
– De är från en tid när vi har liten tillgång till skrifter som är utombibliska, i och med att Jerusalem raserades totalt av romarna år 70 efter vår tideräknings början och då förstördes nog också de litterära resurser man hade. Det gör att vår kunskap om tiden när kristendomen växer fram är begränsad. Men helt plötsligt fick man i och med fyndet av Dödahavsrullarna ett helt bibliotek med skrifter.
Kamilla Skarström Hinojosa var tidigt inställd på att bli forskare.
– Jag visste redan när jag läste på universitetet att jag ville forska men det fanns inget stort utbud av tjänster. Utan jag fick söka ett antal år innan jag kom in på forskarutbildningen.
Hon gjorde sin grundutbildning vid Göteborgs universitet, disputerade vid Umeå universitet 2016 och är nu tillbaka i Göteborg, som universitetslektor i religion.
– Jag har påbörjat ett annat projekt, om den så kallade krigsrullen i Qumran. Det märkliga är att den beskriver ett krig som ska utföras, men gruppen som skrivit den anses ha varit pacifister och skulle inte befatta sig med vapen.
Att skriften stör den vedertagna uppfattningen passar Kamilla Skarström Hinojosa bra.
– Jag tycker det är spännande att problematisera historiska rekonstruktioner, de är nödvändiga men de fungerar aldrig fullt ut. De skaver alltid.