De gör talkshow av sin forskning

Hallå där Maria Wolrath Söderberg, docent i retorik vid Södertörns högskola, som med kollegan Nina Wormbs sätter upp showen Omställningsont i Malmö 11 februari, utifrån sin bok om att möta klimatkrisen.

11 februari, 2025
Maria Wolrath Söderberg

Ni kallar er talkshow för en ”bråkshow”. Varför?
– För att vi måste avstå saker för klimatets skull och vi vill ta tag i de jobbiga grejerna som vi måste brottas med: förlust, vår självbild, existens och rädsla. Vi försöker mixa de här svåra och djupa diskussionerna med någon sorts distans, med trams.

Vad ger skratt från publiken?
– När vår anka på scen raljerar med argument i en extrem form, tror jag att många känner igen sig. Det är kraftfullt för man får samtidigt en avgrundsdjup moralisk omruskning. När vi kan skratta åt oss själva kan vi också se oss själva i vitögat.

Vad händer när forskning möter publiken så här?
– Att försöka få folk att ändra beteende genom mer kunskap har fungerat väldigt dåligt, men att inte känna sig ensam verkar avgörande för att komma vidare i sin omställning. Moraliska parametrar spelar roll, och rädsla är en enorm drivkraft – tvärtemot vad som tidigare har sagts i hållbarhetssammanhang om att inte moralisera och skambelägga. Det farliga är vanmakt. Vi ville därför skapa ett evenemang där folk kan hitta varandra, och showen har lett till att folk som inte känner varandra har skapat läsecirklar och andra grupper.

Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Evelina Edfors

Evelina Edfors-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv