Bli skicklig på att skriva debatt

Tänk efter varför du skriver, var tydlig och koncentrera dig till ett budskap. Det är centrala råd när det gäller att skriva debattartiklar i rollen som forskare.

4 november, 2024

Varför ska du skriva en debattartikel? Det är den viktigaste frågan du bör ställa dig innan du börjar, säger Fredrik NG Andersson, universitetslektor och docent i nationalekonomi vid Lunds universitet. Han är ett vanligt förekommande namn på olika debattsidor sedan 15 år tillbaka.
– Det finns ibland en tendens att forskare bara vill ha en debattartikel på sitt cv eller att en finansiär kräver att man ska få med tredje uppgiften i sitt projekt. Det blir ingen bra debattartikel. Det måste finnas en fråga där man vill bidra till den allmänna diskussionen.

Fredrik N G Andersson

Universitetslektor och docent i nationalekonomi, Lunds universitet

När det kommer till ämnesval gäller det att ta något dagsaktuellt, men samtidigt kolla så att debattsidan inte redan publicerat något liknande.

För att få genomslag bör budskapet vara enkelt och tydligt.
– Forskare är bra på att se det komplexa men i en debattartikel måste man koka ner det till ett budskap, säger Fredrik NG Andersson.

Han påpekar att det finns olika typer av debattartiklar. Det kan vara ett ämne där det finns en samhällsdebatt men där du som expert tycker att den förs på fel premisser och kanske även innehåller faktafel.

En annan sorts debattartikel kan gälla att man vill förändra något, baserat på ens forskning. Då är det extra viktigt att vara tydlig med sin åsikt och ha tänkt igenom i förväg vad man faktiskt tycker.

Fredrik NG Andersson påminner också om att en debattskribent måste vara beredd på att få mothugg.
– Då har du lyckats – det värsta som kan hända är att ingen bryr sig. En bra debattartikel ger också inbjudningar till att medverka i radio, tv och andra sammanhang.

Han önskar att fler forskare blir aktiva i samhällsdebatten.
– Var inte rädd för att ha fel, eller att använda hårda uttryck. Det andra tycker behöver inte vara rätt.

Att tänka på när du skriver debatt

  • Du analyserar inget i en debattartikel. Undvik forsknings­artikelns teori, tes och tester.

  • Undvik jargong och facktermer.

  • Var gärna fyndig. Locka till läsning genom att vara välformulerad.

  • Fotnoter eller referenslistor behövs inte.

  • Ring gärna redaktören i förväg och hör dig för.

Källa: Fredrik NG Andersson

Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv