Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Hur smarta är blåmesar och talgoxar?

Hallå där Anders Brodin, biologi­professor vid Lunds universitet, som testat hur smarta blåmesar och talgoxar är.

25 maj, 2023
Per-Olof Eliasson
Anders Brodin

Hur har du gått tillväga?
– Vi har använt det så kallade genomskinliga cylindertestet. Ett genomskinligt rör med en matbit inuti placeras på tvären framför djuret. Om djuret på de tio första försöken listar ut att de ska knipa matbiten från sidan är testet lyckat.

Vad kom ni fram till?
– 60 procent av både blå­mesar och talgoxar klarade testet. Men det riktigt intressanta är att talgoxar är mer läraktiga. Den del av talgoxarna som haft ett genomskinligt rör i sin bur och lärt sig hur det fungerar klarade testet till 80 procent. Blåmesar gjorde ingen sådan förbättring.

Är blåmesar och talgoxar smartare än andra småfåglar?
– Andra mesar, exempelvis en-och talltitor, har specialiserat sig på att bli minneskonstnärer och komma ihåg var de gömt mat. Men talgoxarna har i stället blivit påhittiga och nyfikna, blåmesar i lite mindre utsträckning. Både blåmesar och talgoxar är egentligen skogsfåglar som tack vare sin påhittighet kunnat söka sig till människan i städerna för att få föda på vintrarna.

Hur klyftiga är blåmesar och talgoxar i förhållande till andra djur?
– Jag skulle vilja säga att alla fåglar och däggdjur kan lära sig att klara ett cylindertest. Det är bara en fråga om hur snabbt de inser lösningen. Bäst är människoapor och stora kråkfåglar, flera av dessa klarar testet till 100 procent.

Per-Olof Eliasson
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Per-Olof Eliasson

Per-Olof Eliasson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023