Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Forskar om Gotlands historiska igelkottar

Hallå där Sabine Sten, professor i osteoarkeologi vid Uppsala universitet Campus Gotland, som tillsammans med Magdalena Fraser avslöjat igelkottens historia på Gotland.

16 september, 2022
Per-Olof Eliasson

Hur gick forskningen till?
– Magdalena Fraser plockade ut igelkottben från stenåldersboplatsernas gravar på Gotland och gjorde dna-analys för att se var igelkottarna kom ifrån, om de var från öst eller väst, norr eller söder.

Vad kom ni fram till?
– Igelkottarna kom från fastlandet i sydväst. De har tagits med av människan eftersom igelkottar ligger i ide på vintern så de går inte på isen och de har heller inte simmat till Gotland.

Vad kan man dra för slutsats av detta?
– Igelkottar var ett av människans första husdjur, man har möjligtvis hållit dem för att äta upp dem. Och eftersom man tagit med sig dem i gravarna så måste de ha haft en magisk, rituell betydelse. Det kommer en artikel i höst i Gotlands arkiv där jag och mina kollegor Paul Wallin, Göran Burenhult och Alexander Sjöstrand skriver om igelkottar som förekommer i undersökta stenåldersgravar på Gotland.

Hur fortsätter din forskning?
– Om igelkottar gör vi just nu ingenting mer. Jag håller hela tiden på med hur man kan utläsa hälsa i gångna tider ur skelett. Vi kan se om människorna haft exempelvis vitaminbrist, artros, karies eller skörbjugg. Jag har också ett projekt på Gotska Sandön tillsammans med Södertörns högskola. Nu i september gräver vi där för att studera öns historia från stenålder till i dag.

Per-Olof Eliasson
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Per-Olof Eliasson

Per-Olof Eliasson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023