”Har aldrig fått så mycket medial uppmärksamhet”

När covid-19 började spridas i Europa i våras satte sig matematik­professorn Tom Britton ner för att räkna ut hur många svenskar som skulle smittas och dö i den nya sjukdomen.
Tom Britton menar att matematiska modeller och statistiska analyser kan fylla en funktion som stöd till beslut och åtgärder. 

”Lägg ifrån er det ni håller på med och hjälp oss att räkna på det här. Den här pandemin kommer att förändra världen”, säger Julia Gog, professor i matematisk biologi vid Cambridge University. Hon befinner sig på en workshop om smittmodellering i Frankrike, som arrangeras av bland andra Tom Britton. Det är i mitten av februari, workshopen har varit planerad sedan länge. Coronaviruset har precis nått Europa.
– Då förstod jag att det här var annorlunda, säger Tom Britton.

Han har arbetat med matematiska modeller för hur sjukdomar sprids i 25 år. Nu började han räkna på hur många svenskar som skulle smittas och dö av covid-19. Medieintresset blev enormt.
– Det har varit omtumlande, och spännande rent forskningsmässigt. Personligen har jag blivit mer tillämpad i min forskning, förut har jag mest hållit på med teoretiska modeller.

I våras beräknade Tom Britton att halva Sveriges befolkning skulle smittas under april.
– Det är ingen som riktigt vet hur många som har smittats, men det är i alla fall inte 50 procent. Att det blev fel hade att göra med att coronaviruset sprids mer i kluster jämfört med den mest liknande sjukdomen, influensa, som sprids jämnare.

I april räknade han ut att omkring 8 000–20 000 svenskar skulle dö till följd av viruset under hela pandemin. I maj hade smitt­spridningen minskat och hans prognos landade då på 6 000–14 000 personer. När denna artikel skrivs är döds­siffran knappt 5 900 personer.

I juni publicerade Tom Britton en artikel i tidskriften Science om att nivån för flockimmunitet vid covid-19 är betydligt lägre än vad man tidigare trott. Sedan dess har han intervjuats av 50 till 100 internationella medier.
– Det är den största massmediala exponering som jag har erfarit. Det är roligt såklart. Ofta är det bara några få specialister som är intresserade av det jag gör, nu är alla intresserade.


Kategorier: Artiklar, Forskning, Porträtt