Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Tre kandidater till rektorstjänsten vid Uppsala universitet

I dag, den 28 maj, sker hörande av tre kandidater till posten som rektor vid Uppsala universitet. Två är nuvarande Uppsalaprofessorer och en var tidigare professor vid universitetet.

28 maj, 2020
MarieLouise Samuelsson
Uppsala universitet
Den 17 juni ska konsistoriet lämna förslag till regeringen om ny rektor vid Uppsala universitet.

De tre rektorskandidater som tagits fram av en rekryteringsgrupp är följande:

Anders Hagfeldt,  director of Laboratory of Photomolecular Science, Swiss Federal Institute of Technology (EPFL), tidigare professor i kemisk fysik vid Uppsala universitet.

Mats Larhed, professor i läkemedelskemi vid Uppsala universitet och ordförande för SciLifeLabs styrgrupp vid universitetet samt ställföreträdande vicerektor för vetenskapsrådet för medicin och farmaci.

Eva Tiensuu Janson, professor i medicin vid Uppsala universitet, som varit prefekt vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet och som sedan 2014 är dekanus vid universitetets medicinska fakultet.

Hörande på distans
Hörandeförsamlingen deltar digitalt i utfrågningen, medan sekretariat och kandidater finns på plats på universitetet. Det är sannolikt första gången hörande av rektorskandidater genomförs på distans, och orsaken är naturligtvis den pågående covid-19-pandemin.

Efter hörande av rektorskandidaterna följer universitetskollegiets ”valmöte” den 8 juni, och den 9 juni kommer rekryteringsgruppen, baserat på universitetskollegiets förslag, att besluta om förslag på ny rektor. Den 17 juni fattar därefter konsistoriet sitt beslut som innebär att man till regeringen lämnar förslag på vem som vid årsskiftet ska efterträda nuvarande rektor Eva Åkesson.

MarieLouise Samuelsson
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Per-Olof Eliasson

Per-Olof Eliasson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023