Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Vill ha utbyte med europeiska lärosäten

Hallå där, Zaker Ershad, doktor i stats­vetenskap och med­grundare av det privata men icke vinst­drivande läro­sätet Avicenna University i Kabul, Afghanistan, som besökte Sverige i september.

22 oktober, 2019
Jennie Aquilonius
Jennie Aquilonius
Zaker Ershad
Zaker Ershad besökte Högskolan i Borås och Lunds universitet när han var i Europa för att undersöka möjligheterna till samarbete.

Du är på resa i Europa under en månad, varför då?
– Mitt universitet vill starta lärar- och studentutbyten med europeiska lärosäten, ett mål är att gå med i Erasmus. Jag har varit i Sverige, Schweiz, Österrike och Frankrike för att undersöka möjligheterna till samarbete. I Sverige har jag besökt Högskolan i Borås och Lunds universitet. Jag gör även research i ett nytt forskningsprojekt.

Vad handlar projektet om?
– Vi vill undersöka afghaners erfarenheter av att komma till och leva i Sverige och Öster­rike. Under resan har jag intervjuat flera afghanska flyktingar som upp­lever utmaningar när deras traditionella värderingar möter den mer fria väster­ländska livs­stilen.

Du är vice ordförande för organisationen Association of Private Universities and Institutes of Higher Education in Afghanistan, som samlar landets 137 privata universitet. Vad jobbar ni med just nu?
– Privata universitet har bara funnits i Afghanistan sedan 2005. Utbildnings­departementet utfärdar licenser för att privata universitet ska få bedriva sin verksamhet och till exempel starta nya utbildnings­program. Men processen stoppas upp av byråkrati och korruption. Vi startade organisationen 2011 för att bland annat förhandla med utbildnings­departementet.

Jennie Aquilonius
Jennie Aquilonius
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Oskar MacGregor

kronikapuff-oskar

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 3, 2024
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023