Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Grova vapenhot bakom stängningen av Malmö universitet

Bombhot och hot om att skjuta studenter med automatgevär. Det finns i det hemligstämplade mejl som skickades till Malmö universitet och som fick ledningen att stänga lärosätet under måndagen den 8 januari.

9 januari, 2018
Björn Forsberg

”… will bomb the school and kill students with fast, automatic rifles. We will bring in entire bags of ammunition /…/ and more explosives.”

Så heter det bland annat i det hotmejl som skickades till Malmö universitet och som ledde till att universitetet av säkerhetsskäl stängdes måndagen den 8 januari.
Hotet sekretesstämplades av universitetet men Universitetsläraren har, efter begäran om omprövning av beslutet, fått ut mejlet.
Hotet skickades till en central e-postadress på universitet och har klassats som allvarligt. Polisen utreder händelsen som grovt olaga hot mot grupp.

Under tisdagen bedrivs verksamheten i Malmö universitets lokaler igen. Rektor Kerstin Tham har dock full förståelse för om personal och studenter kan känna oro.
– Den som behöver prata med någon ska naturligtvis vända sig till Studenthälsan eller företagshälsovården, säger Kerstin Tham, i ett pressmeddelande.

Polisutredning fortsätter
Beslutet att stänga lokalerna den 8 januari var universitetets eget. När ordinarie verksamhet återupptogs den 9 januari är det fortsättningsvis förstärkt tillsyn av och tillträdesbegränsningar till Malmö universitetets lokaler. Polisens förundersökning fortsätter.
– Vi har god kontakt med polisen, säger Kerstin Tham, som är väl medveten om att denna typ av hot är något som alla större verksamheter måste ha beredskap för.

– Vi kommer att följa upp hur vårt krisledningsarbete fungerat, men mitt intryck är att det fungerat väldigt väl.

Björn Forsberg
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023