Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Hallå där Pia Bergström…

… kursledare för ”Det biblioterapeutiska arbetssättet”. Det är första gången som metoden lärs ut i Sverige inom akademin och det är Ersta Sköndal Bräcke högskola som håller i utbildningen.

25 oktober, 2017
Pelle Bouveng

Vad är egentligen biblioterapi?
– Det är den svåraste frågan. Det finns lite olika förklaringar och tillämpningar men traditionellt handlar biblioterapi om skönlitteratur och relationen till texten och innehållet. Det handlar om ordets kraft. Ofta blir det fel i media i rubriksättningen då biblioterapi inte är en egen behandlingsmetod, det är i stället ett av många verktyg som bland andra terapeuter kan använda sig av. Man jobbar med ordet och försöker exempelvis hitta beröringspunkter som en hjälpsökande kan relatera till och bearbeta. Det kan gärna ske i grupp som annan terapi.

Vilken är den önskvärda effekten?
– Både förebyggande och rehabiliterande.

Är det alltid biblioterapi om man läser en bok?
– Nej, att läsa en bok hemma kan ge terapeutiska effekter men det är i ett professionellt sammanhang som bäst resultat kan uppnås.

Hur kommer det sig att du leder utbildningen? Hur ser din bakgrund ut?
– Jag är socionom, familjeterapeut och grundskollärare och har studerat biblioterapi i Finland, som ligger i framkant med metoden. De startade redan 1980 en biblioterapiförening.

Är det svårt att få sökande till kursen?
– Nej, alla 24 platser är tillsatta och vi har runt 180 sökande till i vår. Ett tips är att den som vill veta mer kan besöka min Facebook-sida ”Om biblioterapi”.

Pelle Bouveng
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Per-Olof Eliasson

Per-Olof Eliasson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023