Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Världen marscherar för den fria vetenskapen

Nu på lördag den 22 april arrangeras manifestationen March for Science runt hela världen. I Sverige planeras marscher för vetenskap i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå och Luleå.

19 april, 2017
Per-Olof Eliasson

Initiativet kommer från USA där många akademiker och andra medborgare anser att det i svallvågorna efter Brexit och Donald Trumps valseger är dags att ta ställning för evidensbaserad kunskap.
– Men det här är inte en protest mot något eller någon, utan en manifestation för vetenskap som en omistlig del av ett demokratiskt samhälle, poängterar Cissi Askwall från Vetenskap & Allmänhet som samordnar marschen i Stockholm.

Också SULF och Sveriges nätverk för forskningskommunikation, Forskom, tillhör initiativtagarna.
– SULF vill engagera sig för fri och global vetenskap eftersom det är viktigt för våra medlemmar att fritt kunna forska och utbilda. Därför är det viktigt att förbundet står bakom en sådan här manifestation för vetenskapen, säger SULF:s kommunikationschef Jon Stenbeck.

Manifestationen i Göteborg samordnas av Vetenskapsfestivalen.

Över 500 marscher
March for Science började som ett initiativ att genomföra en marsch i Washington 22 april.
– På många andra ställen runtom i USA ville man också delta, och det har sedan spridit sig över världen. Faktaresistens, alternativa fakta och falska nyheter är ju dessvärre högaktuella företeelser i många länder, säger Cissi Askwall.

March for Sciences hemsida redovisar just nu (18 april) 517 satellitmarscher, antalet växer varje dag.
Den svenska avknoppningen av marschen började med att en privatperson startade ett Facebookevent och så har initiativet spridit sig.

Vid ett möte på SULF:s förbundskansli i slutet av mars drogs planerna upp för manifestationen i Stockholm. Deltog gjorde 35 personer som representerade cirka 25 organisationer, från Vetenskapsrådet till nätverket Föräldravrålet, liksom många fackförbund.
– Vi var överväldigade att så många kom och att det var ett så unisont engagemang. Många fler har ringt och mejlat och sagt att de är intresserade. Vi hoppas att det blir en väldigt bred uppslutning den 22 april, säger Cissi Askwall.

Per-Olof Eliasson
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Oskar MacGregor

kronikapuff-oskar

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv