Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Dramatisk vändning när Göteborgs rektorskandidat väljer KI

Slumpartade avslöjanden, chockbesked och anklagelser om svek och ohederlighet. Det har präglat de senaste dagarnas dramatiska utveckling när rektorsvalet i Göteborg tog en oväntad vändning.

1 februari, 2017
MarieLouise Samuelsson
Ole Petter Ottersen

Eftersom Ole Petter Ottersen hela tiden haft en uttalad preferens för KI valde valkommittén trots detta förhållande att under januari gå vidare med lämplighetstester, referenstagningar och anställningsintervjuer.

Så skriver Karolinska institutets styrelseordförande Mikael Odenberg i sin blogg i dag, 1 februari, apropå att styrelsen för Göteborgs universitet den 10 januari beslutade att, till regeringen, föreslå Ottersen som GU:s rektor.

För att vara aningen övertydlig så ansåg KI:s valkommitté att man inte behövde bry sig om att Ottersen liksom samtidigt blivit vald till rektor vid ett annat universitet.

Uttalad preferens?
Och för all del, varför skulle KI-kommittén bry sig, om nu Ole Petter Ottersen ”hela tiden haft en uttalad preferens för KI”?

Men en av rätt många följdfrågor måste bli vad det egentligen betyder, det där med ”uttalad preferens”, med tanke på att Ole Petter Ottersen i samband med GU:s styrelsebeslut 10 januari offentligt sade sig vara ”väldigt glad över förtroendet. Om det också blir regeringens beslut att utse mig som rektor och vi blir eniga om förutsättningarna, så ser jag fram emot att få fortsätta utvecklingen av Göteborgs universitet.

Han intervjuades i flera tidningar, det var nog så att de flesta såg det som klappat och klart att Ole Petter Ottersen skulle bli Pam Fredmans efterträdare, nu fattades bara regeringsbeslut, vilket brukar vara en formalitet, om styrelsen är enhällig. 

Hade KI-kommittén missat beslutet och Ottersens glädje över att bli GU-rektor? Eller struntade man i det, viss om att Ottersen trots allt hade den där uttalade preferensen för KI?

Knappast uppseendeväckande
Att lärosäten som letar ny rektor konkurrerar om samma person är varken ovanligt eller konstigt.

Därför var det knappast uppseendeväckande att Ole Petter Ottersen under hösten fanns med bland namnförslagen både hos Göteborgs universitet och Karolinska institutet.

KI, försvagat av Macchiarini-affär och vakanser i ledning och styrelse, hamnade dock efter GU i jakten på ny rektor och i december framträdde Ottersen, liksom den andra kandidaten Eva Wiberg, inför hörandeförsamlingen, där Ottersen fick 38 röster och Wiberg 23.

I samband med detta (liksom under rekryteringsgruppens intervjuer) fick Ottersen frågan om hans intresse för KI-jobbet och 80 personer uppfattade svaret som att Ottersen valde GU, förutsatt att styrelsen beslutade att förorda honom. Ingen av de närvarande hörde alltså något om ”uttalade preferenser för KI”.

Ett chockbesked
Ur GU:s perspektiv var det i hamn, fram till i tisdags i förra veckan då GU:s styrelseordförande, Cecilia Schelin Seidegard fick kännedom om att Ole Petter Ottersen inte alls hade valt bort KI.
– Jag fick veta det av en slump när jag ringde ett samtal till KI i ett helt annat ärende, nej, vi hade ingen aning om detta, säger Cecilia Schelin Seidegard som beskriver det som ett ”chockbesked”.

Styrelseordföranden kontaktade omedelbart Ottersen som insåg att hans förtroende var förbrukat och i söndags meddelade han styrelsen att han drar tillbaka sin ansökan. I måndags tog GU:s styrelse beslutet att dra tillbaka nomineringen av Ole Petter Ottersen. I stället fick Schelin Seidegard i uppdrag att kontakta Eva Wiberg för att undersöka om hon fortfarande var intresserad av rektorsjobbet, vilket Wiberg i dag meddelat att hon tackar ja till.

Förhandlar inte via norsk media
I mejlet till styrelsen beklagade Ottersen att han inte varit mer tydlig med sina kontakter med KI, samtidigt som han i intervju med Oslo universitets tidning Uniform understryker att han varit öppen med att han fört samtal med två universitet, vilket, enligt Ottersen, också framgått i press och media.

Men Cecilia Schelin Seidegard har en helt annan uppfattning.
– Vi förhandlar inte via norsk media. Det är ju orimligt att tro att vi skulle ha föreslagit Ottersen om vi hade vetat att han samtidigt ville bli rektor vid ett annat universitet, säger GU:s styrelseordförande.

Och i en debattartikel i Göteborgs-Posten (31 jan) riktade tre ledamöter i GU:s rekryteringskommitté skarp kritik mot Ole Petter Ottesen. Det är professorerna Staffan I Lindberg och Agnes Wold, samt Love Josefsson, kårordförande för Handelshögskolans i Göteborg studentkår , som bland annat skriver att ”vi vet nu att han (därefter) gått bakom ryggen på GU:s styrelse, hörandeförsamling och rekryteringskommitté, träffat KI:s ordförande och sökkommitté och förhandlat med dem om att bli rektor för KI.”

Kan bli ny KI-skandal
Kritiken riktas i hög grad också mot KI, debattörerna varnar för att rektorsrekryteringsprocessen kan bli ännu en KI-relaterad skandal, man ser det som ohederligt att KI agerat för att rekrytera samma person som GU redan föreslagit till regeringen.

Enligt flera källor inom KI ska Ottersen ha uppgivit att GU visste om hans KI-kontakter och att han var aktuell som rektor också för KI, vilket alltså GU:s ledning bestämt tillbakavisar.

Professor Carl Johan Sundberg, som varit ordförande i KI:s  sökkommitté med uppgift att föreslå lämpliga rektorskandidater, vill inte kommentera processen, utöver att meddela att kommitténs uppdrag är avslutat och överlämnat som underlag för beslut i konsistoriet.

Och nu meddelar alltså Mikael Odenberg, bloggledes, att Ole Petter Ottersen ska föras fram som enda kandidat, för samråd med KI:s hörandeförsamling den 14 februari.

Svårt för ministern
I debattartikeln i GP uppmanas regeringen och minister Helene Hellmark Knutsson (S) att gripa in, mot KI:s agerande, men utbildningsdepartementet vill nog helst avstå från att blanda sig i pågående rekryteringsprocesser.

Regeringen beslutar visserligen formellt vem som blir rektor, men om en enhällig styrelse vid KI skulle föreslå Ottersen som rektor kan det, med hänvisning till autonomin, bli principiellt besvärligt för en minister att säga nej.

Men oavsett själva utnämningsbeslutet blir det svårt för ministern att helt hålla sig undan de bråk och debatter som lär fortsätta som efterspel till den senaste veckans dramatik, med tanke på att KI anklagas för ohederlighet och att KI:s ordförande Mikael Odenberg tillsattes av Hellmark Knutsson för att bland annat säkra etiken på skandaltyngda KI.

MarieLouise Samuelsson
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Per-Olof Eliasson

Per-Olof Eliasson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023