Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Hallå där Staffan Bergström…

... professor emeritus i internationell hälsa vid Karolinska institutet, som i 20 år ordnat sommarkurser på sin gård i Rute på Gotland, i lokalpressen kallat ”Universitetet i Rute”.

20 december, 2016
Per-Olof Eliasson

Hur har utbildningarna i Rute gått till?
– I två veckor varje sommar har 25 personer från länder i Afrika fått lära sig mer om kirurgi och förlossningsvård, totalt har över 500 utbildats.

Vilka är det du har utbildat?
– Det är hälsoarbetare från låginkomstländer som gör läkares arbete utan ha formell läkarutbildning, särskilt inom akutvård, kirurgi, gynekologi och förlossningsvård. Så vitt vi känner till är det den enda kursen i världen av den här typen där man drar samman människor från olika länder.

Hur startade de här kurserna?
– Det är egentligen samma typ av verksamhet som jag hållit på med i över 30 år.
I krigssituationer måste ju ”icke-läkare” göra läkares jobb. I början av 1980-talet var jag chef för kvinnokliniken i Maputo medan Moçambique var i krig. Där startade jag den här typen av utbildning.

Varför slutar du med Universitetet i Rute?
– Jag har inte fått en svensk skattekrona utan har finansierat kurserna via utländska stiftelser. Ett norskt anslag från Kavli-fonden upphör nu och då tycker jag det är lämpligt att sluta. Jag är nu 73 år, men jag vill gärna fortsätta tio år till att utbilda hälsoarbetare. Pappersarbetet kring kurserna har varit tungt, det känns mera meningsfullt att åka ut som lärare till behövande länder som Sydsudan och träffa engagerade medarbetare.

Per-Olof Eliasson
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023