Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Doktorander vid Göteborgs universitet får för låg lön

Marie Curie-doktorander vid Göteborgs universitet har löner under doktorandtrappans nivåer. Ett brott mot kollektivavtalet, menar SULF som nu bett samtliga föreningar att undersöka villkoren vid sina lärosäten.

25 oktober, 2016
Kajsa Skarsgård

Policyn vid Göteborgs universitet är tydlig. Doktorander och forskare inom EU-programmet Marie Curie ska vara anställda. För doktoranderna innebär det att de ska ha lön enligt kollektivavtalets lönestege. Om EU-finansieringen inte räcker till ska institutionerna stå för mellanskillnaden.

Men när SULF kontrollerade lönelistorna fann man att samtliga 14 Marie Curie-doktorander hade för låg lön.

Handlar om tusenlappar
Det kan handla om flera tusen­lappar för lite. Doktorandstegen börjar på mellan 24 600 och 36 250 kronor i månaden, beroende på fakultet. När doktoranden gjort 80 procent av sin tjänst ska hen ha en lön på mellan 29 100 och 40 950 kronor i månaden.

Enligt lönelistan har Marie Curie-doktoranderna mellan 19 645 och 21 443 kronor i månaden.
– Varje felavlönad doktorand är en för mycket, säger Friedrich Heger som är ombudsman på SULF.

Saco-S uppmärksammade felaktigheten
I början av juni mejlade Saco-S-föreningen vid Göteborgs universitet till arbetsgivarens representant för att uppmärksamma den felaktiga lönesättningen och begära att lönerna revideras. I slutet av september hade facket fortfarande inte fått någon respons.

Till Universitetsläraren säger arbetsgivarens representant först att man inte känner till att facket uppmärksammat frågan. Vid närmare efterforskning hittar man mejlet från Saco-S och menar att det sannolikt skett ett missförstånd.

Vid en egen kontroll finner personalspecialisten Kristina Durgé 14 Marie Curie-doktorander i lönelistorna varav sju kan ha fått för låg lön. Detta enligt arbetsgivarens sätt att räkna då fasta lönetillägg också inkluderas i totalen.

Ska rättas till
Kristina Durgé tror att anledningen till den felaktiga lönesättningen är att doktoranderna kom till lärosätet innan hanteringen av Marie Curie-anställningar tydliggjordes förra hösten.
– De berörda institutionerna har sagt att de redan håller på att titta på detta och att lönerna som ligger fel snart ska bli rätt, säger hon.
– Om en doktorand har fått fel lön kommer det att korrigeras även retroaktivt.

Denna information har däremot varken gått till en av de drabbade personerna som Universitetsläraren varit i kontakt med, eller till facket.

Saco-S kommer att bevaka
Saco-S vid Göteborgs universitet kommer att bevaka att felaktiga löner korrigeras och att Marie Curie-doktoranderna får sin rätt till årlig lönerevision. Vad gäller uträkningen av lönen gör Saco-S också en annan tolkning av regelverket än arbetsgivaren. Därav oenigheten om huruvida det är samtliga eller hälften av Marie Curie-doktoranderna som är felaktigt lönesatta.

I EU:s guide till Marie Curie-programmet står det att living allowance  (3 110 euro per månad för de antagna 2014–2015) är EU:s bidrag till själva lönen, på vilken sociala avgifter ska dras och vilken värd-institutionen kan komplettera från egna fonder. Utöver det får doktoranden varje månad mobility allowance (600 euro) och eventuell family allowance (500 euro) som ska beskattas enligt landets regler.

Saco-S är därför tveksamt till att Göteborgs universitet plussar ihop samtliga bidrag till det man kallar lön och jämför med doktorandstegen.
SULF har nu bett Saco-S representanter vid samtliga lärosäten kontrollera att Marie Curie-doktorandernas villkor är i linje med de lokala avtalen.

Kajsa Skarsgård
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023