Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Skövde-lektor deltar i stort EU-projekt

Tillsammans med forskare i Europa ska hon hjälpa läkare att avgöra om patienter drabbats av blodförgiftning. För Anna-Karin Pernestig ledde samverkan med företag till ett stort EU-anslag.

26 april, 2016
Lisa Beste
Cecilia Fransson/Högskolan i Skövde
Det är roligt att en mindre högskola är med i ett så stort projekt, tycker Anna-Karin Pernestig.

– Blodförgiftning är kroppens reaktion på en infektion och är förknippat med kaos i kroppen. I projektet kommer vi att leta efter mikroorganismer i blodet, och titta på hur kroppen reagerar, vilka proteiner och andra molekyler som patienten har i blodet.

Anna-Karin Pernestig är lektor i molekylärbiologi på Institutionen för biovetenskap vid Högskolan i Skövde. Hon studerar blodförgiftning, sepsis, i samarbete med företag och med läkare på Skaraborgs sjukhus.
– Ett av företagen, TATAA Biocenter, var involverat i det internationella konsortiet från början. De bjöd i sin tur in oss från Högskolan i Skövde att vara med i ansökningsprocessen.

Forskare och företag från Danmark, Sverige, Tjeckien, Österrike och Tyskland ingår i konsortiet som beviljats anslag inom EU-programmet Horisont 2020. Projektet heter Smartdiagnos.

Undrade om det var värt det
En dansk konsult, Anders Bjerrum, ledde arbetet med ansökan som Anna-Karin Pernestig var med och skrev.
– I början undrade jag om det verkligen skulle vara värt att gå in i det här. Det är en stor utmaning att skriva EU-ansökningar. Men det hela var välorganiserat. Vi bidrog främst med kunskapen kring den kliniska utmaningen runt sepsis och vad sepsis är.
– Vi i Skövde kommer att vara som mest aktiva inom projektet 2018. Då ska vi utvärdera de nya metoderna på akutmottagningen och laboratoriet Unilabs.

Från ett blodprov ska man snabbt kunna se om en patient har blodförgiftning och kunna sätta in rätt behandling direkt. Syftet är att minska användandet av antibiotika, förhindra antibiotikaresistens, minska kostnaderna inom sjukvården och, framför allt, rädda fler liv.
– Det känns jätteroligt att en mindre högskola är med i det här stora projektet. Det är väldigt kul att få vara med och sätta Skövde på kartan, säger Anna-Karin Pernestig.

Lisa Beste
Cecilia Fransson/Högskolan i Skövde
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Per-Olof Eliasson

Per-Olof Eliasson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv