Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Hallå där Tiina Rosenberg…

...som har tjänstgjort som rektor vid Konstuniversitetet i Helsingfors och nu har återvänt till en professur i teatervetenskap vid Stockholms universitet.

18 februari, 2016
Curt Isaksson
Tiina Rosenberg
Tiina Rosenberg. Teater- och dansvetenskap.

Varför slutade du som rektor för Konstuniversitetet redan efter 2,5 år?
– Regeringen anser att Finland ska komma på fötter med hjälp av besparingar. En allt större del av universitetens verksamhet ska finansieras med privata pengar. Förutsättningarna förändrades radikalt efter regeringsskiftet 2015. Jag blev bakbunden av en ny styrelse och regeringens utbildningsprogram. Som professor kan jag självständigt bedriva forskning inom mitt ämne.

Vad har du lärt dig av dina år i Finland?
– Kontaktytorna mellan närings­livet och universitetsvärlden måste noggrant preciseras. Mina fördomar om näringslivet har bekräftats. Jag hade inte tid att smila upp mig för finansvalpar. Ingenting är så tråkigt som att få sina fördomar bekräftade.

Vad tar du med dig av dina nya erfarenheter inför ditt ­arbete i akademin i Sverige?
– Finland är en krigarnation som levt i skuggan av sin granne i öster och som sluter sig inåt. Det är viktigt att slå vakt om den öppenhet mot omvärlden som trots allt finns i Sverige och den svenska universitetsvärlden.

Curt Isaksson
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Per-Olof Eliasson

Per-Olof Eliasson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023