Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

EU stärker forskares villkor

Forskare från tredje land ska få stärkta och mer harmoni­serade rättigheter ­under sin vistelse i EU.

14 december, 2015
Kajsa Skarsgård

Först i vår ska de nya reglerna antas, men Europaparlamentet, EU-kommissionen och ministerrådet har kommit överens i sak.
Forskare och studenter som fått tillstånd att verka i ett EU-land kommer att få röra sig mellan medlemsländerna utan att söka visum. I dagsläget kan det till exempel vara svårt för en kenyansk gästforskare i Sverige att med kort varsel delta i en konferens i Frankrike.
Efter avslutade studier ­eller arbete kommer studenter och forskare att få tillstånd att stanna i medlemslandet i minst nio månader för att hitta ny syssel­sättning. Även villkoren för forskares medföljande familj stärks. Partnern ska få möjlighet att flytta med till EU och arbeta där under samma period.

Kajsa Skarsgård
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 3, 2024
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023