Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Svensk utbildning om islam hotad

För att motverka extremism och islamofobi fördubblar Frankrike sina universitetskurser om islam. Lunds universitet, det enda lärosätet i Sverige som har islamologi från A-nivå till forskarutbildning, skär i stället ner.

23 april, 2015
Kajsa Skarsgård
Hedda Vitestam
Jonas-Otterbeck

I mars presenterade Frankrikes president satsningen på utbildning om islam som ett sätt att stärka demokratin. Samma månad beslutade Lunds universitet att skära ner sin på specialisering i islamologi. Av 45 poäng läskurser på B- och C-nivå blir bara 7,5 poäng specifikt islamologi, resten ska läsas med religionshistorikerna.

Jonas Otterbeck, professor i islamologi, har försökt skapa en bantad studieplan i islamologi som ändå håller rimlig kvalitet, men menar att det inte går.
– Det här bryter sönder den intellektuella resa som studenterna behöver göra. Vi har redan tagit bort flera special­kurser och nästa besparing stympar utbildningen så illa att islamologi slutar vara ett självständigt ämne, säger han.

Även judaistik drabbas
Sparkraven har fördelats över alla ämnen på den humanistiska och teologiska fakulteten. Även specialiseringen i judaistik drabbas. Dekan Lynn Åkesson säger att det inte handlar om lärosätets, studenternas eller omvärldens bristande intresse för ämnena. Tvärtom. Fakulteten har ofta fler studenter än vad den får ersättning för.

Problemet, menar hon, är ett förlegat tilldelningssystem som slår mot humaniora för att det inte täcker kostnaderna i ämnena och för att antalet studenter sällan når upp i ekonomiska stordriftsfördelar.
– Detta är både en nationell fråga och en lärosätesfråga. Ska man ha en rimlig nivå i mindre ämnen så har det sitt pris. I stället för att från politiskt håll detaljstyra kan man öka tilldelningen generellt så att man på universitetsnivå kan besluta att det här ska vi ha och det får kosta, säger Lynn Åkesson.

Lunds universitet går nu i riktning mot andra lärosäten där religionsutbildningen är mer generaliserad.
– Islamologin i Lund är en unik utbildning. De har byggt upp en miljö som har ­renommé internationellt. Jag tycker att det är en fullständig katastrof att de skär ner när vi har den utveckling vi har både nationellt och internationellt, säger Simon Sorgenfrei, lektor i religionsvetenskap med ­inriktning mot islamstudier vid Södertörns högskola.

 

Kajsa Skarsgård
Hedda Vitestam
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Per-Olof Eliasson

Per-Olof Eliasson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023