– Det känns bra att staten har medgivit talan med tanke på att Mittuniversitetet hela tiden har förnekat diskriminering. Men universitetets sätt att bemöta anmälan har inneburit en belastning, säger Eivind Torp.
Arbetsgivarverket erkänner nu att Mittuniversitetet har hanterat frågan på ett för Eivind Torp diskriminerande sätt.
– Ja, det finns brister i hanteringen, säger Hanna Schmidt, arbetsrättsjurist på Arbetsgivarverket.
Genom att Arbetsgivarverket medger fel beträffande information om meriteringsstödet, och att Eivind Torp har missgynnats när han inte fick komma med i bedömningen, blir det ingen förhandling i den delen i Arbetsdomstolen. Däremot blir det förhandling om diskrimineringsersättningens storlek. Staten har godkänt 25 000 kronor, vilket är hälften av de 50 000 kronor som Eivind Torp har begärt.
– Ser man till praxis är 25 000 kronor en relativt hög summa för den här typen av ärenden, säger Hanna Schmidt.
– Det är bara att beklaga att staten inte är beredd att betala den diskrimineringsersättning som DO anser bör utgå till Eivind Torp. Det har varit en tydlig överträdelse av lagen. Det finns både svensk och EU-rättslig praxis på området, säger Marie Nordström på DO som företräder Eivind Torp.
Det var i juni 2013 som Mittuniversitetet utlyste två meriteringsstöd på vardera 750 000 kronor. Stödet var riktat till forskare vid Fakulteten för humanvetenskap. Den som sökte skulle tillhöra det underrepresenterade könet i förhållande till gruppen professorer vid fakulteten. Syftet med stödet var att möjliggöra meritering till professor.
Mittuniversitetet informerade endast kvinnliga docenter om möjligheten att söka stödet, och Eivind Torp fick ingen information. DO ansåg att ”universitetet har utsatt honom för direkt diskriminering”, och stämde arbetsgivaren, vilket Universitetsläraren skrev om i nr 7/2014.
– Målet visar hur viktigt det är att vara noggrann när man tillämpar positiv särbehandling. Det är en legitimitetsfråga för jämställdhetsarbetet. Även om syftet är gott så måste man balansera intresset av att stödja det underrepresenterade könet som grupp mot intresset för den enskilde att inte bli diskriminerad, säger Marie Nordström.